Настојање САД да наметну своје интересе целом свету је унаказило свет. Свака војна интервенција Вашингтона је постала основа за још озбиљнији конфликт, оценио је виши сарадник Института Катона и бивши специјални помоћник Председника САД Роналда Реагана Даг Бендоу у ауторском чланку у The National Interest.

 

vladimir-putin-nuklearna-eksplozija-bomba-620x350

 

„По њиховом мишљењу проблем није у чињеници да САД започињу ратове, већ у томе што их не започињу довољно“, каже Бендоу, циљајући на оне политичаре који мисле да су САД у стању да реше све светске проблеме.

 

„Ако би неки талентовани људи реализовали теоретски сјајне стратегије уз подршку неких одлучних грађана, тероризам би био поражен, «исламска држава» била би побеђена, Русија би постала покорна, операција у Ираку не би пропала, у Сирији би био мир, Либија би била јединствена земља, а Кина би била пристојнија. На жалост, искуство показује да такви људи и стратегије не постоје“, наставља он.

 

Истовремено, Вашингтон верује у исправност војних интервенција, без обзира на последице које доноси та политика, сматра аутор. На такав начин је рат у Ираку постао катализатор за крупни међурелигијски сукоб који је довео до стотина хиљада жртава ирачких цивила, уништавања хришћанске заједнице, ширења Ал-Каиде и «исламске државе». Инвазија на Либију се такође завршила неуспехом јер им САД више не требају. Неуспех у Сирији у САД се објашњава чињеницом да је на власти остао Председник Башар Асад.

 

„Наводно, да је он био збачен и на његово место постављен сиријски Томас Џеферсон или Џорџ Вашингтон, «исламска држава» се наводно никад не би појавила. Лепа прича, само што се у њој не помиње међурелигијски сукоб који је избио пре свега у Ираку након што су САД збациле секуларну Владу у тој земљи. Свргавање Асада би довело само до нове рунде борби за власт“, опомиње Бендоу.

 

САД би морале да престану да троше стотине милијарди долара, које немају, на покушаје стављања под контролу целе Земљине кугле, резимира аутор чланка, додајући да САД треба да се баве сопственом одбраном и безбедношћу својих грађана, а не заштитом земаља које не спадају у сферу америчких интереса, упозорава и колумниста Huffington Post Брус Фејн.

 

«Нејасно је зашто су САД преузеле обавезу да шаљу своје војнике да штите разне Естоније, Летоније и Литваније док је реална дужност америчких војника да штите Американце који плаћају порезе, за разлику од Естонаца, Летонаца и Литванаца», сматра Фејн.

 

„САД треба да напусте НАТО. Након тога би Русија вероватно тражила обнову утицаја над својим суседима, али то не би требало да брине САД. Сједињене Државе су тако деловале више од два века“, пише аналитичар.

 

„Тврдња да су све земље једнаке, али да су САД једнакије од других, значи подстицање на рат“, каже Фејн, критикујући Монроову доктрину.

 

Аналитичар такође примећује да би повлачење САД из НАТО створило темеље за споразум о смањењу нуклеарног арсенала Русије и САД. Осим тога, тај потез ће омогућити Вашингтону да се заштити од спољне агресије.

 

„Време је да САД сместе НАТО у музеј као експонат заједно са осталим артефактима америчке империје“, закључује аутор.

 

Ката

Тагови: ; ;