Сваки грађанин Републике Српске који се у недељу, 25. септембра, буде налазио у Србији моћи ће да се изјасни на референдуму о Дану Републике, а услов је да на гласачком месту покаже личну карту или пасош који је издао МУП Републике Српске, рекао је директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

 

93848_vest_rfde

 

Гласачка места, по једно у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину и Панчеву, биће отворена у 7.00 часова ујутро и на њима ће моћи да се изјашњава до 19.00 часова, када се затварају.

 

Цицовић је навео да сви који на дан референдума буду желели да грађанско право остваре у Београду, то могу учинити у просторијама Представништва Републике Српске у Србији у Булевару Деспота Стефана број 4.

 

Представништво се налази на четвртом спрату зграде у непосредној близини Трга Републике, Народног позоришта и Дома Војске.

 

Цицовић истиче да је Представништво потпуно спремно, обезбедило је гласачке кутије, а данас би требало да из Комисије Републике Српске за спорвођење референдума стигне и гласачки материјал, неопходан да би референдум могао да буде спроведен у складу са законом.

 

«У представништвима Републике Српске у иностранству, па тако и у Београду, гласачи ће гласати на такозваним непотврђеним листићима, зато што ћемо имати приступ преко апликације у гласачке спискове. Провјераваћемо да ли се налазе на гласачком списку, али свима који донесу важећу личну карту или пасош, биће омогућено да остваре своје гласачко право», рекао је Цицовић.

 

 

Он је навео да ће се гласови бројати на лицу места у складу са законом, тако што ће гласачки одбори на свих пет гласачких места у Србији пребројати гласове и сачинити записнике.

 

«Постоји потпуно дефинисан систем комуникације са Републичком комисијом за спровођење референдума и ми ћемо помоћу апликације која нам је стављена на располагање убацити резултате са свих пет гласачких мјеста, а материјал спаковати како је прописано законом и упутством», навео је Цицовић.

 

 

Он је рекао да се највећа излазност очекује у Новом Саду и Београду, пре свега због великог броја студената, а и великог број грађана Републике Српске који су стално присутни у та два града, док је нешто мања излазност за очекивати у Панчеву, Зрењанину и Суботици.

 

«У овом тренутку немамо ниједан проблем који нам указује да нећемо сасвим успјешно спровести нашу обавезу која је проистекла из одлуке Републичке комисије за спровођење референдума. Није нам у интересу да на гласачким мјестима било шта импровизујемо, јер не желимо да неком импровизацијом дамо било коме простора да може да оспорава референдум», наглашава Цицовић.

 

 

У Новом Саду гласачко место биће отворено у просторијама Савеза крајишких удружења, у Улици Змаја Огњена Вука број 2 /угао Кисачке и Булевара краља Петра Првог/, а у Зрењанину у Дому младости у Улици народне омладине број 1.

 

У Суботици ће се гласати у згради Отвореног универзитета у просторијама Удружења «Завичајна заједница Републике Српске» на Тргу цара Јована Ненада број 15, док ће у Панчеву гласачко мјесто бити у просторијама Удружења Крајишника у Улици Стевана Сремца број 37 на Стрелишту.

 

Референдумско питање гласи: «Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?», а гласаће се заокруживањем потврдног или одричног одговора.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;