Венецуела је од Ирана преузела председавање Покретом несврстаних на самиту Покрета одржаном на острву Маргарита.

 

Венецуелански Председник Николас Мадуро је објавио закључке самита и рекао да су то циљеви за које ће се његова земља посебно залагати током свог председавања, користећи свој мандат за снажно и одано залагање за све оно за шта се боре сви народи.

 

epa05312902 Venezuelan President Nicolas Maduro speaks during a press conference at the Miraflores Presidential Palace in Caracas, Venezuela, 17 May 2016. Maduro denounced the violation of Venezuelan airspace by US airplanes that flew over illegally two times in the last week.  EPA/MIGUEL GUTIERREZ

 

Циљева има укупно једанаест.

 

1..Убрзање процеса унутар Организације УН који ће довести до њене истинске демократизације. То подразумева проширење Савета безбедности УН уз укључивање надолазеће силе са јужне хемисфере, демократизацију система бирања владајућих органа и доношења одлука у оквиру система УН и залагање за програм заснован на култури, миру и одбрани самоопредељења свих народа.

 

2..Залагање за признање новог међународног економског поретка, у светлу појаве нових организама као што је организација БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), као надолазећом економском силом и у светлу савеза са регионалним блоковима који су се учврстили у Азији, Африци, Латинској Америци и на Карибима.

 

3..Спровођење конкретних планова у оквиру “Плана 2030”. Овај програм је усвојен пре годину дана и Мадуро га сматра великим приоритетом. Суштина је превазилажење дугова и изазова које су оставили колонијализам, неоколонијализам, неолиберализам и дивљачки систем у коме су мање економије стављене у подређени положај.

 

4..Спровођење програма демократизације, побољшања комуникације и размене информација у оквиру новог међународног поретка.

 

5..Подстицање политике која ће водити миру, дијалогу између цивилизација и одбрани самоопредељења народа, насупрот политици интервенционизма, ратним претњама и неконвенционалним моделима интервенције.

 

6..Спровођење и ширење еколошког програма “зелена агенда” који већ постоји у Јужној Америци, јер су по Мадуровом мишљењу Јужноамериканци велике жртве глобалног загревања.

 

7..Проналажење решења за палестинску ствар. Мадуро инсистира на безрезервној и упорној подршци народу Палестине јер је у питању једна од централних нерешених тема на нивоу читавог човечанства, а може се решити на начин на који је Јужна Африка ослобођена апартхејда.

 

8..Коначно окончање америчког прогона и блокаде братске кубанске нације која траје више од пет деценија, погађајући кубански народ на разне начине.

 

9..Конкретизација процеса деколонизације народа Порторика.

 

10..Залагање за решавање кризе на Блиском истоку која је производ империјалистичких бомбардовања и других врста напада.

 

11..Искорењивање тероризма у свим облицима.

 

Ката

Тагови: ; ;