Званичнике УН је сиријска опозиција упозорила на опасност од ваздушних удара на подручју проласка хуманитарних конвоја за Алепо, али, упркос томе, светска организација је одлучила да не одлаже испоруку помоћи.
4337375

Према писању медија, чак и у недељу, званичници УН су упозорени да испорука хуманитарне помоћи Алепу, који је под контролом побуњеника,није безбедна.Представници сиријске опозиције су упозорили УН да је испорука хуманитарне помоћи Алепу, који је под контролом побуњеника, није безбедна, чак и 18. септембра.

Међутим, у одговору на примљену поруку о небезбедности конвоја, један дипломата из канцеларије специјалног представника генералног секретара УН о Сирији је рекао да «удари нису разлог да се заустави конвој», преноси Валл Стреет Јоурнал.

 

Новине такође напомиње да је постојао спор у унутрашњој  структури УН о томе како безбедно спровести испоруку хуманитарне помоћи.  Међутим, УН је и након тога доноси одлуку да се  испорука хуманитарне помоћи настави, пише лист
Заједнички хуманитарни конвој УН-а и сиријског Црвеног полумесеца нашао се на удару у близини Алепа 19. септембра. Према подацима УН, уништено је или оштећено 18 камиона од  31 у конвоју.
4337734

Америчка администрација је кривицу за гранатирање приписала Русији

 

Руско министарство спољних послова је категорички демантовало такве наводе, рекавши да ни Русија ни Сирија нису учествовале у нападу на колону.

 

«Ово нису оптужбе поткрепљене чињеницама, већ оптужбе креиране на брзину, да би се скренула  пажња са чудне » грешке «, пилота антиигиловске коалиције под вођством САД од 17. септембра, када су њени авиони бомбардовали положаје сиријских владиних снага у Деир Ел-Зору , «- наводи се у руском МИП

 

Тагови: ; ;