Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да је референдум о Дану Републике од великог значаја за Српску, јер то није референдум о датуму, већ изјашњавање свих наших сународника и људи добре воље који се не боре само за тај дан, него и за слободу односно очување наше културе

 

kusturica-2

 

» Прво је био покушај да се укине име и годишњица Републике Српске, па је тек онда уведено и питање постојања референдума. Да је редослед био обрнут, односно да је могао да буде обрнут онда би могли да говоримо о томе како је неумесно понашање председника Републике Српске. Овако као што је и одбрана слободе у нашем народу увек на дневном реду, тако је и овај пут веома видљив процес којег Бакир Изетбеговић обнавља и иде стазама свога оца» — истакао је Кустурица.

 

Када је мир у БиХ био загрантован Кутиљеровим планом, подсетио је Кустурица, Алија Изетбеговић је по наговору америчког амбасадора Ворена Цимермана одбио мировни споразум који је претходно прихватио.

 

«Тако и сада. Све што постоји у арсеналу Бакира Изетбеговића покренуто је да би се нарушио мир у БиХ» — оценио је Кустурица.

 

» Ми смо хтели да један од симбола тог мира буде Андрићград, а ја сам схватио да они не желе мир. Вишеград јесте био муслимански већински град, али су га населили Коњичани који су морали да оду из Коњица после Дејтона и још пре Дејтона, па се ја питам»- да ли је могуће да је реч о апсолутној доминацији и уништењу њима супротстављене културе — истакао је Кустурица.

 

Он је навео да је био мишљења да ће Андрићград бити град мира, те да је с том намером и направљен, али је тајна у томе што они неће мир.

 

» Начин на који се кренуло на Републику Српску сугерише да њима заправо не треба мир, а ми будале хоћемо да направимо споменике миру или помирењу као што је била намера са Андрићградом» — нагласио је прослављени редитељ.

 

И зато, поручио је Кустурица, што се тиче референдума — ако пропустимо на једном дочекаће нас на другом и стога је веома важно да сви изађемо на референдум.

 

 

РТРС

Тагови: ;