Министарство одбране Русије тестира систем оптичко-електронског ометања који ће најновија руска борбена оклопна возила „Армата“, „Кургањец“ и „Бумеранг“ штитити од непријатељског високопрецизног оружја помоћу својеврсне димне завесе кроз коју ништа неће моћи да се види.

 

Реч је о систему за прављење димне завесе који је у стању да открије да је на тенк или оклопно борбено возило, које он штити, усмерен ласерски зрак или да према њему лети ракета. Систем ће у таквим ситуацијама аутоматски испаљивати специјалне димне гранате, што ће тенк или оклопно борбено возило чинити невидљивим чак и у инфрацрвеним дијапазонима.

 

ruski-tek-620x350

 

Планирано је да се нови систем наредне године додатно тестира на новим руским тенковима и другим оклопним возилима. Он ће користити комплет димних граната које ће се постављати на платформу која се окреће у круг. Његов саставни део је и сет сензора који осматра све у том кругу у неколико дијапазона и открива приближавања ракета и обележаве ласерима.

 

Целим системом управља компјутерски систем који одређује најоптималније правце испаљивања димних граната са циљем да се тенк истовремено сакрије завесом из неколико праваца, а да она у то време не омета посаду тенка да учествује у борби.

 

«У Европи нико сличне замисли није успео да доведе до реалне примене. Американци ништа овакво никада нису имали. Они се по традицији ослањају на своје системе пасивне заштите, побољшавање оклопа борбених возила и на повећавање мобилности своје ратне технике, са истовременим усавршавањем система за контролу бојног поља», каже војни експерт Олег Жолтоножка.

 

На раније објављеним фотографијама тенка Т-14 „Армата“ могу се уочити најмање четири оптичка сензора новог система која се налазе на куполи тенка и две платформе са димним гранатама. Уз то, на левој страни куполе је сакривена вертикална лансирна рампа за активирање димне завесе за ракете које би противник могао да испаљује из ваздуха.

 

Руски тенкови Т-90 опремљени су заштитним системом „Штора“, али је он у стању да превари само једну или две дириговане противтенковске ракете. Нови систем завеса је предвиђен да парира нападима на тенк са више страна истовремено.

 

«Тренутно постоје два основна типа навођених ракета. Оне које следе ласерски зрак на мети и оне које радиоталасима на циљ наводе оператери. Наша завеса сакрива тенк или друго оклопно возило чак и ако оператери користе топловизоре. А ракете које следе ласерски зрак након подизања завесе више не виде ни тај зрак», тврди произвођач завеса „Електромашина“, која функционише у оквиру „Уралвагонзавода“.

 

«Амерички «Џавелин» је једина ракета са потпуним самонавођењем на циљ јер напада визуелне контуре мете и њено топлотно лучење. Те ракете пред циљем нагло крећу у вис и тенкове нападају безмало окомито. Зато неки те ракете сматрају невидољивим, али више није тако. Када завеса сакрије тенк или друго оклопно возило, те ракете ће гарантовано промашивати јер више неће видети ни њихове контуре нити моћи да их термички идентификују», кажу из „Електромашине“.

 

«Наш систем ће десет пута дуже сакривати тенкове него „Штора-1“. Противнички топловизори неће детектовати ништа најмање минут после испаљивања димне гранате», прецизан је директор „Електромашине“ Константин Давидов.

 

Ката

 

Тагови: ; ;