У Москви је одржан састанак председника Републике Српске Милорада Додика са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Разговарано и о ситуациjи на Балкану и међународним питањима, обjављено jе на званичном саjту руског председника, преноси РTРС.

 

Састанку су присуствовали помоћник руског председника Jуриj Ушаком и шеф представништава Републике Српске у Mоскви Душко Перовић.

 

На званичном сајту Кремља за сада нема других информација о састанку.
Два лидера разговарала су у Кремљу о економској сарадњи, безбедносној ситуацији на Балкану и борби против тероризма, као и о предстојећем референдуму у Републици Српској и предстојећим локалним изборима.

 

„Што се тиче референдума, ту није било неких посебних разговора, осим констатације да је то право народа“, рекао је Додик за Спутњик, након састанка са Путином.

Одговарајући на питање да ли је са руским председником разговарао и о ставу Србије према референдуму у РС, Додик је рекао да то није била тема разговора и истакао да су пре свега разговарали о економској сарадњи.

 

Путин и Додик су констатовали да је политичка и економска сарадња двеју земаља добра.

 

„Обострано смо изразили задовољство да је пројекат приватизације нафтне индустрије у Републици Српској успешан. Констатовали смо да се остварује добит и да се у том погледу ситуација креће у најбољем могућем смеру“, додао је Додик.

 

Он је рекао и да Република Српска има намеру да отвори своје представништво у Санкт Петербургу и да на тај начин појача своје економско присуство у Руској Федерацији.

 

Једна од тема разговора, према његовим речима, била је и пошаст савременог света, а „то је тероризам“.

 

„Полиција Републике Српске има добру сарадњу са руском полицијом и у том погледу је већ раније договорен заједнички пројект обуке и набавке средстава за потребе полиције“, рекао је председник Српске. Он је истакао да је са председником Путином разговарао и о потреби да се на Балкану, а пре свега у БиХ очувају стабилност и мир. „И у том погледу је допринос Руске Федерације несумњив“, додао је Додик за Спутњик.

 

Он је истакао да је са председником Путином разговарао и о потреби да се на Балкану, а пре свега у БиХ очувају стабилност и мир.

 

„И у том погледу је допринос Руске Федерације несумњив“, додао је Додик.

 

 

Додик је изразио и захвалност на иницијативи и спремности Русије да „у овим околностима“ измири клириншки дуг од чега ће Републици Српској припасти више од 40 милиона долара, а то ће „битно стабилизовати наше финансије и обезбедити нашу ликвидност ове године“.

 

 

 

фото: РТРС
фото: сајт Кремља

 

Фото: РТРС
Фото: сајт Кремља

 

фото: сајт Кремља
фото: сајт Кремља

 

фото: сајт Кремља
фото: сајт Кремља

 

фото: сајт Кремља
фото: сајт Кремља

 

uheitycmhnxkqvzaamz0yqvmln7ca4pu
фото: сајт Кремља

 

wj0op1n4oyxsadgtahgl9l4mupkwdgq5
фото: сајт Кремља

 

 

Председник Додик претходно је изјавио да ће руског председника упознати о референдуму и, како је рекао, неправди која се упорно намеће од инструисаног Уставног суда БиХ где седе три странца и два Бошњака и доносе одлуке о укидању заставе, грба, Дана Републике, а вероватно касније и назива Републике Српске, преноси РТРС.

 

Нагласио је да састанак са Путином нема никакав спекулативни карактер, да је то разговор у континуитету који је договаран још у јуну за септембар.

 

Додик је навео и да ће грађани Републике Српске који живе у Русији имати могућност да се изјасне на референдуму у Москви и на још неколико гласачких мјеста широм Русије.

 

„Све је овде спремно за одржавање референдума за који постоји велико интересовање људи“, истакао је Додик.

 

Додик је рекао да Рафинерија нафте у Броду није у проблемима и да су спекулације да ће бити затворена, те да га је руководство «Зарубежњефта» информисало да Рафинерија и «Оптима група» позитивно послују.

 

«Након неколико година улагања и у тешким економским условима за енергетски сектор и област нафте, охрабрујућа је чињеница да `Зарубежњефт` послује позитивно», рекао је Додик за РТРС уочи састанка са Путином.

 

 

Он је навео да Рафинерија и «Оптима група» запошљавају око 2.000 људи и да остварују огроман прилив новца који иде на јавне рачуне Српске.

 

«Све је то добро за нас, а неки то минимизирају», рекао је Додик.

 

 

Он је изразио уверење да ће за неколико дана бити регулисан и клириншки дуг, од којег ће Република Српска добити део.

 

Додик је нагласио да ће Путина информисати о спровођењу Дејтонског мировног споразума.

 

«Искривљен је приступ који имају са Запада, који покушавају да тумачењем духа Дејтона натјерају нас на кршење међународног споразума», нагласио је Додик.

 

 

Он је оценио да Русија својим принципијелним односом и поштивањем међународног права доприноси додатној стабилизацији прилика на Балкану и у свету.

 

«Русија постаје, без обзира што неке то иритира, глобални и свјетски играч у свим сегментима структуралних политика и војно, економски, финансијски. Без обзира на санкције које су овдје уведене, Русија показује своју виталност у том погледу», истакао је Додик.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;