Ради завршавања операције за ослобађање Мосула од терориста ИГИЛ, Пентагон тражи да се у Ирак пошаље још 500 војника. Бела кућа за сада није одговорила на овај захтев.

 

Америчка команда је затражила од политичког руководства земље да пошаље у Ирак додатни контингент од 500 људи ради учешћа у операцији за ослобађање града Мосула, последњег великог упоришта терористичке групе ИГИЛ, пише „Волстрит џурнал“.

 

irak-sad-vojska-epa

 

Додатне снаге су потребне ради пружања помоћи коалиционој ирачкој војсци у операцији за ослобођење Мосула. Њена одлучна фаза, како се очекује, почеће у октобру 2016. године.

 

Појава нових америчких војника у Ираку ће довести до повећања контингента САД са 4400 до 4900 људи. Лист наводи да је у септембру из САД у Ирак већ било послато око 400 војника ради учешћа у операцијама за ослобађање Мосула, пише Спутњик.

 

Како се наводи, председник САД Барак Обама још није одговорио на иницијативу војске јер засад није упознат са њом. Бела кућа је саопштила да амерички војници у Ираку не учествују непосредно у борбама, већ да су ту само као саветници. Ипак, они су наоружани и имају право да се бране на бојном пољу.

 

Ката

Тагови: ; ;