Директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков је, у разговору са Андрејем Афанасјевим, прокоментарисао за московску телевизију Царград дејства америчке авијације по положајима сиријске армије и при том изјавио да САД имају за циљ да сруше са власти Председника Русије Владимира Путина, укључујући и физичку ликвидацију, преносе fakti.org

 

leonid-resetnjikov-387

 

Многи стручњаци, аналитичари и историчари који се баве обавештајним службама су више пута указали на могућност да су специјалне службе САД спремне да користе сва могућа средства ради достизања својих циљева, укључујући и масовна збивања. Да ли то значи да би на неком масовном догађају, на пример на светском првенству у фудбалу у Русији следеће године, могло да дође до неке нове провокације САД?

 

«Мислим да је већ очигледно да они размишљају како да то искористе у свом интересу. Обавезно. Али, мислим да код нас све то схватају и да се спремају да то не допусте. Треба имати у виду да Американци веома воле да дејствују по својим опробаним шемама и да се служе методима које су већ користили једној, две или три земље. Они функционишу по тим моделима и шемама. Они веома воле шеме. О шеми се радило и сада у случају Сирије. Јер, само што је потписано примирје за ту земљу, а Русија била заузета парламентарним изборима, и нико није очекивао напад. Рачунали су да ће можда да прође, па ће видети каква ће бити реакција Русије. Исто су учинили 8 августа 2008 са Грузијом. Веровали су да ће проћи јер је у току била Олимпијада и никоме неће бити до тога, односно да се нико неће усудити да реагује. Да, они се стално држе шема. Сада је та шема разоткривена. Они ће, наравно, покушати да је у будућности мало модификују. Тада ће по тој модификованој дејствовати. Дакле, нема у свему ничег изненађујућег. То је типичан „ручни рад“ америчких специјалних служби и америчке армије».

 

Значи ли ово што сте рекли да Американци кроз две године планирају неку провокацију а да ми планирамо како да ту провокацију неутралишемо?

 

«Тачно тако. То треба очекивати. Политика је таква ствар. Ако не мислиш о сутрашњем дану или о прекосутра, ухватиће те неспремног и то ће бити крај. Треба на време мислити о ономе што ће бити сутра и прекосутра. Ми схватамо свог супарника, свог конкурента, иако их данас зовемо партнерима. Али, у суштини и реално, то је противник Русије. Стога и треба прочитати његову тактику и његова стремљења. Не сме бити никаквих илузија. Илузије могу имати глумци, певачи и рок-музичари. Њима је то дозвољено. Они се се и у САД срећу са себи сличнима, грле се, заједно певају и Богу хвала на томе. А ми никакве илузије не смемо имати. Ми видимо како се провокације и подривачко деловање догађају из године у годину, из деценије у деценију».
«Није њима важно какав режим је у Русији, какво уређење и каква идеологија. Они сматрају да је Русији место поред улаза, у кућици за псе. То је, по њиховом мишљењу, место за дивљи народ са дивљим менталитетом. Они тако мисле и раде да своје остваре. И према царској Русији су се исто тако понашали. Створили су револуционарну ситуацију, као и данас у Украјини. Ништа се ново у свету не догађа. Историја се увек понавља».

 

Само је у новом паковању..

 

«Да, у новом паковању. А принцип је један те исти».

 

Тема наше емсије је „Трећи светски?“. Више експерата указује на то да инцидент у Сирији није био само провокација већ покушај да се Русија увуче у глобални конфликт. Зар је данашња америчка елита за то стварно животно заинтересована?

 

«Сматрам да су Американци пре свега, заинтересовани за спасавање своје земље и своје улоге господара света коју губе. Они своју слабост осећају боље него ми. Они осећају да већина земаља света не жели да остане у улози послушне америчке послуге. Они то осећају на моралном, духовном и на политичком плану.

 

То значи да престају да их се боје и да их уважавају..

 

«Да, сасвим. Сада им преостаје само једно, а то је да покажу силу. Покажи силу, крени први, удари и можда ће непријатељ да устукне. Они данас тако и поступају. Наравно, за њих је један од главних циљева да збаце нашег Председника са власти».

 

Неки говоре и о физичком уклањању. Недавно се појавила новост о још једном покушају атентата када је возило налетело на председнички аутомобил.

 

«Морамо имати на уму да су физичке ликвидације један, да тако кажем, од специјалитета CIA. Она се тиме бави деценијама. На њеном рабошу је много физички уклоњених руководилаца разних земаља и политичких партија. Зато се не сме жмурити и надати се да они о томе не мисле и да то не планирају. То би било наивно. Сматрам да је за њих главни циљ да уклоне нашег Председника са власти, чак и да га физички уклоне и да блокирају Русију увлачењем у конфликте. Узмимо за пример покушај са нашим авионом који су оборили Турци. Зар нису позвали да ударимо по Турској»?

 

Нерве су нам проверавали.

 

«Не, не ради се о проверавању. Они рачунају да ће им поћи за руком, да ћемо насести на провокацију и ударити. Акција у Сирији је те исте врсте, из те области. Да виде шта ћемо сад Тешко нам је, а не можемо да не узвратимо. Изазивају нас да реагујемо. Истина је да би нам било лакше да распалимо по «исламској држави», да скупимо снаге и да просто распалимо».

 

Па да их тиме натерамо да се радују. Јер, формално су и они против «исламске државе» и они ратују против ИД.

 

«Они су против «исламске државе», да-да. Само, ми ни поводом тога не смемо имати илузија. САД у садашњем виду су заинтересоване само за једно. За уклањање Русије као конкурента, цивилизацијског, геополитичког, војно-политичког, а у одређеној мери и економског. Не треба да се све време посипамо пепелом и говоримо, као што је то учинио друг Зјуганов, да ће извлачити земљу из провалије. Да, ми смо били у провалији».

 

Тамо 1991 године.

 

«Да, а били смо и крајем и средином 80их. Тада су на власти били комуниста, а ми смо били у провалији. И 90их смо били у провалији. Ето, хвала Богу, провалију смо видели. Али, била су и гора времена. Сада, хвала Богу, ипак нисмо ни близу провалије. Да, имамо озбиљне проблеме у економији. Али, такве проблеме имају у целом свету. И у Европи, и у САД. Зато се треба чувати неодмерених изјава јер њима помажемо оним страним силама које би да уклоне нашег Председника са власти.

 

Ката

Тагови: ; ; ;