Пошто су хакери провалили у мејл налог једног члана особља Беле куће, постоји вероватноћа да су хакери дошли до скениране верзије пасоша америчке прве даме Мишел Обаме, преноси Би-Би-Си.

pasos-misel-obame-foto-printscreen-twitter-1474638043-997663

За најновији хакерски напад одговорност је преузела група DCLeaks.com, која је прошле недеље објавила личне мејлове са налога који припада бившем америчком државном секретару Колину Пауелу.

 

Бела кућа је саопштила да истражује ову «сајбер провалу» након што се испоставило да је, највероватније, скенирани пасош Мишел Обаме објављен на интернету.

 

Изгледа да је скенирана верзија њеног пасоша преузета са мејл налога на «Гуглу» који припада члану особља Беле куће, рекао је неименовани портпарол.

 

На интернету су објављене и друге поверљиве информације о запосленима у Белој кући као што су детаљи о њиховим путовањима, имена, бројке везане за социјално осигурање и датуми рођења.

 

Бела кућа напомиње да још није проверила аутентичност тих докумената.

 

Амерички јавни тужилац Лорета Линч рекла је да је о инциденту покренута истрага, док је секретар за штампу Беле куће Џош Ернест оценио да би најновији хакерски напад требало да буде «позив на буђење за све».

 

Ернест је навео да се на мети хакера нашла особа која је у Белој кући запослена по уговору на одређено време.

 

«У овом тренутку не могу извући никакав закључак о појединцу или појединцима који би могли бити одговорни за ову сајбер провалу која је резултирала процуривањем информација», рекао је Ернест.

 

Тајна служба, која је одговорна за заштиту председника и прве даме САД, изразила је забринутост због највероватнијег хакерског напада.

 

Хакери су у јулу објавили низ мејлова Демократског националног комитета, што је довело до оставке председника Комитета Деби Васерман Шулс, а за то одавање података оптужени су руски хакери које спонозорише држава, подсећа Би-Би-Си.

 

Компанија «Јаху» потврдила је да су хакери украли податке од око 500 милиона корисника 2014. године у, по свој прилици, досад највећој сајбер провали која је избила на светлост дана.

 

 

РТС

Тагови: ; ;