Амерички «Вол стрит џорнал» поново је отворено подржао кандидата Србије за генералног секретара Уједињених нација Вука Јеремића, овог пута тако што га је позвао да гостује у једној од њихових емисија.

 

jeremic-5

 

Након што је тај лист у понедељак објавио текст у којем оцењује да је Јеремић најбољи избор за реформе у УН и «једини кандидат вредан хвале у том миксу», што је било први пут да један медиј с таквом репутацијом неког подржи, Јеремић је јуче позван у главни уреднички ТВ формат — Опинион Јоурнал WСЈ, где су му поновили своју отворену подршку.

 

На констатацију да је кандидат Србије за Генералног секретара УН први који је «први пут у историји» представио план за реформу УН неко има план за реформу УН», Јеремић је одговорио да је, како је рекао, колико зна, први који је сачинио детаљни план за промене које би спровео уколико буде изабран и навео да је предложио 53 ставке на којима би требало радити како би се побољшао рад свјетске организације.

 

«Одлучио сам да тако поступим јер је то мој допринос транспарентности, барем изборног процеса, а надам се и кад је реч о раду саме организације», истакао је српски кандидат за генералног секретара УН.

 

На питање шта би била најтежа реформа, он је одговорио да је једна од њих повећање одговорности и транспарентности самог секретаријата што је, каже, велики посао, а друга су изазови на пољу мира и безбедности.

 

«Ако УН не буду способне да одговоре на те изазове, онда би се можда могло поставити питање да ли су нам УН уопште потребне», рекао је Јеремић.

 

Он је најавио да ће наредна, пета по реду рунда гласања у Савету безбедности бити одржана у понедељак 26. септембра, а у првој недељи октобра биће шеста и кључна јер ће, објаснио је, сталне земље чланице Савета безбедности тада први пут имати прилику да изразе своје потенцијално незадовољство неким кандидатима, при чему имају и право вета.

 

На крају разговора, новинарка је Јеремићу рекла да га овај лист подржава.

 

Лист «Данас» пише да се Јеремић тренутно налази на другом месту према пресеку гласова после четврте рунде гласања у Савету безбедности УН.

 

Београдски лист наводи, позивајући се на неформални документ УН, да Јеремић има 33 позитивна, 18 негативних и девет неутралних гласова.

 

Првопласирани је Португалац Антонио Гутереш, који има 46 позитивних, седам негативних и седам неутралних гласова, док је трећепласирани Словак Мирослав Лајчак, са 28 позитивних, 18 негативних и 14 неутралних гласова.

 

 

Тагови: