Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њујорку да је Србија против одржавања референдума у Републици Српској, али да подржава територијални интегритет РС унутар Б и Х, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

 

93879_vest_fdre

 

Вучић је, гостујући на Институту „Ист-вест“ у Њу Јорку  рекао да је било веома тешко јавно изнети такав став, али да је наша Влада то ипак учинила.

 

„На церемонији отварања новог ауто-пута у Бањалуци то сам рекао групи од око 5.000 Срба и позвао их на смиривање ситуације. Истину говорећи, нисам чуо остале лидере са Балкана да кажу нешто слично томе“, рекао је Вучић.

 

 

Он је додао да нема никакав проблем да каже да Влада Србије није подржала одржавање референдума, и да је то јасан став српске Владе, с којим се сагласио и председник републике.

 

Вучић је додао да Србија подржава територијални интегритет Босне и Херцеговине, као и Републике Српске унутар Б и Х, у складу са Дејтонским мировним споразумом.

 

1106813085

 

„То је јасно становиште Србије које је веома лако разумети и сматрам да је то одговоран и озбиљан став“, рекао је Вучић.

 

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је синоћ у Њу Јорку да Србија не балансира између Истока и Запада, већ се налази на европском путу, али жели да задржи традиционално добре односе са Русијом.

 

2209_vuccich_ref1

 

Вучић је на Институту „Ист-вест“ нагласио да се стално говори о Србији која балансира и истакао да то није балансирање.

 

„Успели смо да повећамо и робну размену са Русијом, али и са земљама региона много више. Веома смо унапредили и односе са САД, а надам се да ће у будућности бити још боље. Стабилизовали смо нашу позицију у свету, али има још много зидова које треба да срушимо, због предрасуда и наше историје“, рекао је премијер Вучић.

 

bujktkqturbxy84ytiyythkytrkyjyxyjqxmdgwyta4y2jmzdrjn2fjys5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

 

Он је додао да данас Европска унија није више тако стабилна и да је суочена са интерним проблемима, као и цео свет. „Тешка су времена. Успели смо да дефинишемо нашу позицију на чврст начин, али регионална ситуација је нешто што ме веома брине.

 

Али могу да обећам да ћемо сачувати мир у региону, и нема политичке цене коју нисмо спремни да платимо да би задржали стабилност“, закључио је Вучић.

 

 

 

Извор Агенције

 

Тагови: ; ;