Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре у Београду да премијер Србије Александар Вучић није нарочито задовољан оним што је чуо на скупу, јер се још једном потврдила пракса да земље имају различит приступ том проблему. Дачић је истакао и да је за Србију најважније да се сачувају мир и стабилност у региону, наводећи да је важно да референдум у Републици Српској протекне мирно.

Дачић

Дачић је новинарима рекао да се чуо телефоном са Вучићем и навео да ће Србија, ако дође до поновног активирања балканске мигрантске руте, морати да предузима одређене мере.

 

На конференцији за новинаре Дачић је рекао да је Вучић у Бечу поновио да Србија неће градити зидове, али је нагласио да Србија постаје жртва због нејединствене политике ЕУ о мигрантској кризи.

 

Објаснио је да је Србија у незгодној ситуацији, јер земље у горњем делу балканске руте већ имају одређене заштитне механизме којим спречавају даљу проходност миграната.

 

«То нас доводи у тешку ситуацију да ми постанемо жртва једне такве нејединствене политике европских земаља кад је реч о мигрантској кризи», каже Дачић.

 

Подсетио је да је кроз Србију прошле године прошло 700.000 миграната, да је ове године тај број већ премашио 100.000.

 

«Тренутно се у Србији налази шест до седам хиљада миграната. Ако дође до поновног активирања ове руте, односно до проблема са Турском, имајући у виду наш став да нећемо градити зидове, то нас може довести у тешку ситуацију па ће Србија бити принуђена да предузима одређене мере за заштиту својих националних и државних интереса», истакао је Дачић.

 

Представници 10 земаља које се налазе дуж балканске избегличке руте учествовали су на Самиту о избегличкој кризи у Бечу, а међу њима је био и премијер Србије Александар Вучић.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;