Први министар Шкотске Никола Старџен могла би расписати други референдум о независности у јесен наредне године, а гласање о будућем статусу у Уједињеном Краљевству потом у мају или јуну 2018. године, рекао је бивши директор кампање за независност Шкотске Блер Џенкинс.

 

skotska

 

Џенкинс је изразио уверење да Старџенова неће расписати други референдум о независности све док британски премијер Тереза Меј не покрене званичну процедуру изласка из ЕУ.

 

Он предвиђа да би референдум могао бити расписан за годину дана након што Мејова покрене члан 50 Лисабонског уговора и до појаве «ширег оквира» договора између ЕУ и Велике Британије.

 

Џенкинс сматра да се у тим околностима може очекивати да Шкоти добију другу шансу за гласање о независности у мају или јуну наредне године.

 

«Никола Старџен не може расписати референдум све док не буде покренут Члан 50. Не можете расписивати референдум без идеје о ставу Шкотске према ЕУ. Мислим да, уколико би Члан 50 био покренут у првој четвртини наредне године, шири оквир договора Британије и ЕУ појавио би се на јесен», каже Џенкинс.

 

Према његовом мишљењу, то би било најраније када би Старџенова могла да најави други референдум.

 

«Мислим да би се онда реално могло очекивати најраније одржавање плебисцита у мају или јуну 2018. године», каже Џенкинс.

 

РТРС-

Тагови: ; ;