Сједињене Америчке Државе су се извиниле председнику Сирије Башару ел Асаду за ваздушни напад на сиријску војску, саопштио је Лавров.

 

Лавров

 

„Да, извинили су се“, рекао је министар одговарајући на питање да ли су се САД извиниле председнику Сирије за ваздушни напад у области Деир ел Зора.

 

Авиони међународне антитерористичке коалиције извршили су четири удара у суботу на положаје сиријске војске који су опколили терористи ДАЕШ у области аеродрома Деир ел Зор. У нападима су погинула 62 војника, а око 100 особа је повређено.

 

Централна команда војске САД изјавила је да су САД потврдиле ваздушне ударе америчке коалиције у близини Деир ел Зора.

 

„Ситуација са ваздушним нападом је прилично чудна. Рекао сам америчком државном секретару Џону Керију, а затим и на састанку Међународне групе за подршку Сирији да је ситуација у Деир ел Зору, за разлику од ситуације у Алепу где се линија контакта константно мења, статична више од две године. Тамо су сиријску војску опколили терористи ДАЕШ-а. Ми тамо редовно достављамо хуманитарну помоћ и друге ствари неопходне за живот, бацајући их из авиона. Сличне летове (за достављање хуманитарне помоћи помоћу падобрана) спроводиле су и Уједињене нације. То су познате чињенице. Тешко је поверовати да су извиђачи коалиције САД, који раде против ДАЕШ-а на целој територији Сирије (управо је ДАЕШ у Деир ел Зору опколио владине трупе) заборавили ко се где налази. Мада, не желим никог ни за шта да оптужујем“, нагласио је Лавров.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;