Српски безбедњаци упозорили су власти да један број миграната покушава да уђе на територију уже Србије с Косова и да је могуће да ће се ту отворити нова избегличка рута — сазнају «Новости».

 

Ово би могло да се деси ако, следећег месеца, пропадну преговори ЕУ и Турске око визног режима за турске држављане и избеглица смештених у Турској, али и ако се број миграната драстично повећа после велике офанзиве талибана у Авганистану.

Постоји опасност да се повећа и број избеглица које стижу преко Бугарске, а откривене су и директне везе између дела корумпираних бугарских полицајаца и кријумчара људи.

 

Потенцијална нова рута преко Космета Београду би додатно задала главобоље, јер је административна граница на изузетно неповољном географском терену, који је тешко контролисати. Дизањем зида Србија би се одрекла дела своје територије и оградила од српског становништва на југу.

 

Осим тога, све и кад бисмо хтели да дижемо ограду, то би било прескупо. Административна линија дугачка је око 380 километара.

 

Мађарску границу према Србији, која је дупло краћа од наше административне линије с Косовом, чува 7.000-10.000 полицајаца, што значи да би административну линију морало да чува дупло више њих.

 

— Уколико се и отвори нова рута, што су засад само спекулације, административну линију би било немогуће заштитити, не само због политичких, већ и због географских разлога. Американци већ годинама обезбеђују границу са Мексиком, чак и «аваксима», па нису зауставили мигранте — каже Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе.

 

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила каже да је већ забележен мањи број људи који долазе преко Космета и Црне Горе, и у Србију улазе на тромеђи, преко Сјенице, Тутина и Рашке.

— Србија је талац кризе између ЕУ и Турске. Даљи прилив људи зависи искључиво од политичке воље Анкаре. Ми не можемо да зауставимо интерконтиненталну миграцију, али можемо да је контролишемо тако што ћемо обезбедити смештај за људе који су овде привремено и који ће отићи — каже Ђуровић.

 

Премијер Вучић изјавио је у Њујорку да се наша земља суочава са највећим проблемима откако су мигранти почели да долазе.

 

— Имамо 7.000 људи који не напуштају нашу земљу, не знају шта ће са собом, не знамо ни ми шта да радимо с њима, јер не желе да остану — рекао је Вучић.

 

Како је истакао, 83 одсто њих долази из Авганистана, од чега су 99 одсто мушкарци, без породица, жена, деце и родитеља. Он је поновио да наша земља не жели ограде јер нас то неће заштитити, али и додао да «не можемо да постанемо паркинг за Авганистанце».

 

Број следбеника радикалног исламизма на Балкану расте геометријском прогресијом, тврде новинари.

 

— Маршрута којом већина избеглица доспева на територију Косова веома је тешка и води кроз планине. Ипак, на Косову нема никаквих ограда, због чега је за њих ово најједноставнији и најреалнији начин да се домогну Европе, наводи се и у чувеној репортажи руске државне телевизије.

 

Организације стално добијају свежу крв, формирана је добро организована религиозна мрежа која повезује Косово, Македонију, Албанију, Федерацију Босне и Херцеговине, добро је организована и опремљена за извођење терористичких напада. У области у којима врбују углавном младе, често и директно из избегличких кампова, снаге Кфора ретко залазе. И то, без обзира на огромну војну инфраструктуру коју они имају на територији Косова.

 

Тагови: ;