Његово Блаженство Патријарх Јерусалима и све Палестине Г. Теофило III поклонио се рано јутрос и целивао мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, саопштено је данас из Митрополије Црногорско-приморске.

 

teodosije

 

Он је са Његовим Високопреосвештенством Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским и игуманом острошким Г. Амфилохијем раније јутрос молитвено присуствовао Литургији у цркви Свете Тројице у Доњем острошком манастиру.

 

Звона са Горњег острошког манастира, бројно свештенство монаштво и верни народ дочекали су Патријарха Теофила који је први пут у Црној Гори и иначе први пут један Патријарх Светог града Јерусалима долази на наше просторе.

 

Митрополит Амфилохије је у цркви Ваведења Пресвете Богородице упознао је Патријарха Теофила са настанком цркве и манастира, те да Светом Василију из године у годину хитају милиони људи из разних крајева света.

 

Патријарх је обишао и параклис Светог Исаије Острошког, као и цркву Часног Крста где је целивао мошти Ђакона Светог Василија.

 

Патријарх Теофило целивао је и мошти Светог Мученика Станка у малој цркви Њему посвећеној где је одржао пригодну беседу.

 

„Дирнут сам побожношћу народа Црне Горе према Цркви, нарочито према светима и мученицима Цркве Божије. Јасан доказ и сведочанство је да народ који има чисто срце не може бити заведен, не може се на њега утицати у овом данашњем току тзв. секуларизације и савременог глобализма који доносе збрку и помрачење умова људских. Народ види истину, а истина је Распети и Васкрсли Господ. Управо то смо осетили овде данас доживевши Светог Ваислија и мученике, потврду да је Христос Живот света, да је Христос Свјетлост света. То смо доживели ми који смо дошли са Извора Светлости из светог града Јерусалима. Још једном смо осетили и посведочили да је живот у Гробу и да Светлост Истине из Гроба засија. Врата паклена не могу надвладати Цркву Христову и молимо се да благодат Светог Гроба Господњег вас утврди да останете тврди у веру Православној и у вјерности Цркви Божијој. Посебно се радујем да је Господ наш Исус Христос подаруо пастира цркви Хростовој у Црној Гори какав је брат наш Амфилохије. Молимо се да га Господ утврди у свему“, казао је Патријарх Теофило.

 

Митрополит Амфилохије је казао да је посебан благослов за Цркву и народ долазак Патријарха Теофила у Црну Гору.

 

„Велики је благослов за нашу светињу и нашу цркву долазак Јерусалимског Патријарха. Јерусалимска Црква је мајка свих цркава која је родила све цркве света, јер је тамо Пресвета Дјева која је родила Христа, а Христос је Распет и Васкрсао из мртвих и зато каже Светјејши Патријарх да из Гроба сија светлост. На гробу почива наша вера, наша истина, Христос је засијао из гроба и обасјао сву Васељену, а зраци те светлости стигли и до Светог Василија и он то кроз векове преноси на нас. Велики наш благолсов да нам је дошао један од најдивнијих патријараха наше Цркве, да нам је донео благослове Светог Саве Освећеног и светиња града Јерусалима. Тамо је и Свети Василије био и отуда се надахнуо и дошао овде. Тамо има гора где је Господ 40 дана постио, а осторшка гора је Патријарха Теофила посетила на Гору Поста Христовог. Ја кажем да ови наши који владају, мисле да се цео свет окреће око њих, мало, мало па као да их није ни било. А ево овде Свети Василије 350 година и нико не може ни у Црној Гори, ни у Србији, ни у Републици Српској сабрати толико народа. То је сила Божија и светлост Божија“, казао је Високопреосвежени Митрополит Амфилохије.

 

Патријарх Теофило је након ручка у манастирској трпезарији наставио обилазак светиња посетом манастиру Ждребаонику код Даниловграда.

 

Подсетимо, патријарх Теофило је први пут у Црној Гори и сутра ће началствовати свечаном литургијом поводом освећења Храма Св. Јована Владимира у Бару. Он је у Црну Гору стигао јуче, када је посетио Цетињски манастир и Храм Васкрсења Христовог у Подгорици.

 

 

ин4с

 

 

Тагови: ; ;