Већ се може рећи да су Русија и режим сиријског председника Башара Асада победници у Сирији, рекао је у емисији CNN-а аутор књиге «Историја ИСИЛ-а» Фавез Гергес.Москва и Дамаск су већину сиријске територије ставили под контролу. Војна победа учвршћује позицију Сирије и Русије у наредној рунди преговора, и дозвољава истима да постану незаменљиви играчи у светској политици. а такође учвршћује њихову позицију у односу на америчку.

 

ekspert

 

У том смислу Русија увек има предност. Може ли се очекивати прекид ватре? Што се тиче САД може ли се очекивати какав напредак?

 

Фавез Герсез: То је врло важно питање. Тренутно САД покушава да искористи Русију као полугу притиска на председника и владу Сирије. Без обзира на то што САД нема војни контигент у Сирији САД а посебно Џон Кери покушава да преко Русије изврши утицај на Сирију. Поставља се питање зашто би Русија то учинила. Русија жели нешто заузврат. Ми знамо како функционишу међународни односи, државе не раде ништа тек тако као да је у питању милостиња.

 

Да

 

Фавез Герсез: Наравно. Русија користи своју позицију у Сирији ради преговора са САД. Она жели да САД учине уступке не само у Сирији него и у Украјини и у вези антруских санкција и по многим другим питањима. Али неопходно је разумети-то је моје виђење, да ће на крају Русија и САД сести за преговарачки сто.

 

Тако мислите?

 

Фавез Герсез: Свакако? Зашто да не? Других могућности нема? И САД и Русија имају своје јасне интересе у Сирији.

 

Он је и био ван контроле.

 

Фавез Герсез: Управо тако. Регионални ратови, међународни тероризам, криза изазвана великим приливом избеглица. У Сирији у последњих 48 сати се догађа следеће: Русија и сиријска војска покушавају то да доведу до земаља региона, целог света а нарочито до САД. Питање је колико варијанти имају САД. Не мислим да у овој фази конфликта имају много опција.

 

Хајде да покажемо гледаоцима јасну слику. Гледајући може да се види колико је сложен сиријски конфликт. Дајте да покажемо ову слику гледаоцима како би имали јасну представу о томе шта се дешава. Ова слика показује поравнање снага. Присталице председника Башара ал Асада и Русије су уверене да ће  бити у стању да добије одлучујућу победу. САД не мисле тако. Претпоставимо да је режим Асада и Русија у праву. Да ли ће режим моћи да поврати поверење грађана у ратом разореној земљи?

 

 

Фавас Гергес: Сумњам. Када Русија и сиријски режим говоре о убедљивој победи они мисле на жеље. Они неће моћи ослободити целу територију Сирије. Ако се ради о Идлибу, северном делу Алепа, Русија и Сирија имају тенденцију да остваре велике успехе посебно у Алепу, како би те победе користили у следећој рунди преговора као «адут».

 

О успостављању контроле над целом територијом Сирије ми не говоримо, то је практично немогуће. Циљ Русије и Асада је максимално учврстити своје преговарачке позиције. На месту Русије и Асада ја бих се већ осећао као победник из разлога што се већ сад не говори о оставци Асада. Сад се говори о томе како би он требао да напусти политичку сцену након транзиције или краја политичких преговора.

 

Дакле Русија покушава да ојача позицију свог главног савезника Асада а такође постане незаменљиви део  дипломатског процеса на Блиском истоку и свету. Реч је о ојачавању руских позиција у односу на америчке. За Обаму Сирија није стратешки важна. Обама не жели да буде увучен у још један сукоб на Блиском истоку и због тога је Русија успела да оствари велике успехе.

 

 

Тагови: ;