Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић оценио је да је референдум о Дану Републике у РС инат Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, «судбину Садама Хусеина, Муамера Гадафија, Слободана Милошевића».

izetbegovic

Бакир Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

 

«Мислим да ће се поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа», рекао је Изетбеговић за регионалну телевизију Н1.

 

Изетбеговић сматра да се на овај начин не може односити према САД, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР, ПИК-у, а да то, како је рекао, нема своје последице.

 

Браниће се, каже, и уставноправно уређење БиХ, а међународна заједница ће бранити ауторитет.

 

Изетбеговић, који је покренуо целу причу о забрани 9. јануара као Дана РС, каже да су Додик и они који су га пратили у овоме изашли из једне, како је рекао, законске зоне у једну противзакониту и противуставну позицију.

 

«Добиšли смо један нови инат који прелази све границе. Виђали смо то у задњих пар деценија од српских и србијанских вођа и видели смо како се то заврšшава. Ово није први ирационални инат. Ти људи вуку конопац док не пукне, а онда наравно падну на леђа».

 

На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, председавајући Председнишšтва БиХ сматра да реакција не може да изостане.

 

«То је тако еклатантан пример кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, крšшења Кривичног закона БиХ. Само је питање када ће она уследити и каква ће бити», рекао је Изетбеговић.

 

Сматра да Милорад Додик води себе и оне за собом у изолацију.

 

Изетбеговић је прокоментарисао и данашšњу изјаву председника РС, који је рекао да они који жžеле да хапсе могу да ухапсе референдум.

 

«Не моžже се хапсити цели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смер», рекао је Изетбеговић.

 

 

РТС

Тагови: ;