Александар РАЗУВАЈЕВ

 

Резултати управо минулих избора за Државну Думу били су предвидљиви: били су ти избори велико хвала Владимиру Путину за кримско пролеће. А први пут су избори у Путиновој епоси одржани у време економског пада и смањења животног стандарда.

 

50056

 

Либерални експерти у Русији и многи на Западу искрено су веровали да ће економски пад, изазван санкцијама и падом цена нафте, довести до погоршања животних услова, а самим тим и до пораза јединствене Русије на изборима.

 

Запад и руски либерали нису схватили главно.

 

Земља се веома много изменила. Друштво у Русији се принципијелно разликује од онога с краја 80-их и почетка 90-их година.

 

Пошто је избор — укусна вечера и племенито вино или топови и суверенитет — руско друштво без дилеме бира топове и суверенитет. Лекција 90-их је добро научена.

 

У Русији се одлично схвата: ако не буде топова и суверенитета — неће бити не само вечере са вином, него чак ни обичне каше. Управо тиме се може објаснити протестно гласање за партију Владимира Жириновског, а не за либерале.

 

Запад нам је 90-их веома помагао да изводимо економске реформе, није било проблема са кредитима и саветницима. Сада Запад чин све што може да руској економији нанесе што болнији ударац. Инструменти за то постоје.

 

Русија је део глобалног тржишта, а уједињени Запад, као и раније, држи контролни пакет акција у глобалној економији. Међутим, у Русији се живи много боље него пре 20 година.

 

Крајем 2014-те су многи критиковали владу и Централну банку за одлуку да не троше девизне резерве земље и на уводе административне мере, што су све препустили невидљивој руци тржишта. Међу критичарима сам био и ја.

 

А живот је показао да је било урађено правилно. Економија Русије се брзо адаптирала на нове услове. Догодио се дуго очекивани заокрет на Исток. Почела је замена домаћом производњом онога што се увозило.

 

„Тајна доброг живота у земљи је једноставна: упорни рад, поштовање закона и никакав комунизам!“ — ово су чувене речи Аугуста Пиночеа.

 

 

Он је у Русији, наравно, контроверзна фигура. Идол либерала и берзанских играча. Али, те његове су прикладне за ово што се сада догађа у Русији.

 

Суверенитет имамо, а то значи да ће пре свега од нас зависити — какав ће бити наш руски дом.

 

У њему још много шта треба урадити.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;