“Хрвати су најстарији европски народ, а ми се не требамо стидети 10. априла када је створена НДХ”

 

01-pavelic-misa_620x0

 

У суботу увече у цркви Базилика срца Исусовог одржана је миса за 35 усташких злочинаца, генерала и официра пропале НДХ. Инцидената није било, а свештеник Драго Мајић који је водио мису задушницу, назвао је мученицима усташке злочинце који су се 1945. разбежали на све стране.

 

Свима који су дошли у цркву дељен је на четири стране написан материјал у којем је НДХ приказана у најлепшем светлу, а генерали и пуковници Павелићеве солдатеске као хероји. Испред цркве је неколико оних који су дошли на мису истакли хрватску заставу, а већина је носила шалове са шаховницама. Пред окупљеним фоторепортерима су се сликали и исказивали поштовање према злочинцима.

 

Миса за Павелићеве генерале, од којих је већина због окрутности осуђена после рата одржава се редовно сваке године, али је овај пута дошло мање људи. Неколико полицајаца стајали су испред цркве, али није било инцидената.

 

Говорећи о НДХ и онима који су у тој квислиншкој квази држави учествовали у тешким злочинима, свештеник Мајић ниједном није споменуо последице које су остале након Павелићевих крвавих година диктатуре. НДХ је приказана као идилична држава, а генерали и пуковници Павелићеве војске као недужни војници и хероји рата. Говорило се само о «комунистичким злочинима» и оплакивала “тешка судбина” генерала, од којих су неки осуђени на смрт.

 

Међу онима који су дошли на мису био је и новоизабрани саборски посланик Жељко Гласновић који је ових дана изазвао буру незадовољства својим изјавама. После мисе је рекао да се у Хрватској наставља лаж и обмана и да се земља треба да очисти од комунизма.

 

«У супротном нећемо имати државу», казао је он.

 

 

Нико од званичних политичких структура није реаговао што се црква поново, по ко зна који пута ангажује на свим могућим покушајима рехабилитације усташког покрета и негирању злочина који су почињени у време НДХ. Долазак посланика парламента на мису за Павелићеве генерале и недостатак реакција и након избора у Хрватској показује да екстремна десница и даље слободно изражава ставове који су на трагу ревизије историје и рехабилитовања фашизма.

 

Сам Гласновић последњих је дана, након што су студенти Филозофског факуктета протестовали због покушаја спајања са Католичким факултетом извређао просведнике и назвао их размаженим дериштима рециклованих комуниста.

 

“Ово је тужан дан за демократиу у Хрватској”, тврди Иван Врдољак, председник Хрватске народне странке, док се још увек лидер СДП- а Зоран Милановић није изјаснио ни огласио.

 

 

ДО ЗЕМУНА И БЕОГРАДА
На миси за Павелићеве генерале свашта се чуло и жалило за прошлим вековима ”када је Хрватска била до Земуна и Београда”.

 

“А сада нам у Дубровнику и Боки својатају наше писце, а у Хрватској ћуте”, рекао је свештеник Мајић из Војне капеланије у Ђакову.

 

“Хрвати су најстарији европски народ, а ми се не требамо стидети 10. априла када је створена НДХ”, додао је он.

 

Свештеник је осудио и суд у Хагу јер суди жртвама, ”а то су онда сотоне”. За Павелићеве генерале је рекао да су положили живот “на олтар домовине”, те позвао да Хрвати “не забораве своје великане”.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;