У Републици Српској одржан је референдум на којем су грађани Српске одговарали на питање «Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?».

 

referendum-2

 

 

 

 

 

Према првим незваничним резултатима, на обрађених 30,76 гласачких места гласало је 154.019 гласача, 99,80% изјаснило се са «да».
Председник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да пристиже велики број података с терена, те да је следеће обраћање медијима предвиђено у 22.00 часова.
Стање безбедности на подручју Републике Српске је добро, гласачка места која су била организована због одржавања референдума о Дану Републике Српске су затворена, а на гласачким местима није забележен ниједан инцидент, саопштено је из МУП-а Српске.

 
У Бијељини је гласало 52,32 одсто грађана, рекао је председник Градске комисије за спровођење референдума Жико Крунић. Према његовим речима, на 143 гласачка места у граду данас је гласало 55.515 грађана Бијељине.
Председник градске Комисије за спровођење референдума у Приједору Жељко Шкондрић рекао је да је на референдум о Дану Републике Српске изашло 37.295 грађана или њих 43,67 одсто, од више од 85.000 са правом гласа.
На подручју општине Костајница 2.562 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске, рекао је председник Општинске комисије за спровођење реФерендума Борислав Вуклиш.
Грађани Пелагићева су са 2.055 гласова подржали да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске, док се против изјаснило њих троје.
У Сребреници су на референдум изашла 3.822 гласача или 34,13 одсто од 11.650 регистрованих грађана, али ово нису коначни резултати јер је велики број Сребреничана гласао у другим местима, рекао је вечерас председник Општинске комисије за спровођење референдума Њего Јевтић.
У општини Језеро од 1.102, гласало је 586 грађана, речено је у општинској референдумској комисији. За то да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске била су 584 грађанина, док су два грађанина била против.
Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да је завршен успешно јер је од 18.136 на гласање изашло 11.022 гласача или 60,77 одсто.
На референдум у општини Вукосавље изашло је 892 гласача или 19,9 одсто од укупно њих 4.473 уписана у централни бирачки списак Републике Српске. Од укупног броја гласача који су гласали њих 885 одговорило са «да», четири са «не», док су три гласачка листића била неважећа.
На подручју општине Шамац 7.259 грађана изјаснило се на референдуму да подржава да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске, док се 20 грађана изјаснило негативно, рекао је председник Општинске комисије за спровођење референдума Срђан Смиљанић.
На подручју општине Доњи Жабар изјаснило се 1.739 грађана од укупно 1.954, док је против био само један гласач, изјавио је председник Општинске комисије за спровођење референдума у Данијела Миркић.
Становници општине Осмаци подржали су са 1.860 гласова да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске, рекао је Срни председник Општинске комисије за спровођење референдума Александар Остојић. Набео је да су, према прелиминарним резултатима, три листића била неважећа, док се против обележавања Дана Републике Српске нико није изјаснио.
У општини Крупа на Уни данас је потврдно одговорило 1.096 гласача, рекла је председник Општинске комисије за спровођење референдума Милана Ивановић. Она каже да није било листића на којима је означен одговор «не», а да су четири била неважећа.
На подручју општине Нови Град данас је изашло 14.206 гласача или њих 52,84 одсто од укупно 26.935 регистрованих, рекла је Срни председник Општинске комисије за спровођење референдума Милева Богић.
На референдуму у општини Милићи изјаснио се 4.701 гласач, или 56,84 одсто, рекао је председник Општинске референдумске комисије Мирко Савић.
У Власеници су изашла 4.833 гласача, или 48,87 одсто уписаних у редован бирачки списак, саопштено је из Општинске комисије за спровођење референдума.
Висок степен излазности, чак 82 одсто, забележен је у општини Шековићи, саопштио је вечерас председник Општинске комисије Зоран Дивовић.
На подручју општине Лакташи гласало је 64,96 одсто, изјавила је председник Општинске комисије за спровођење референдума Милка Ђаковић.
У општини Шипово до 19.00 часова изјаснило се 6.458 грађана или 58,46 одсто од укупно 11.100, рекла је председник општинске референдумске комисије Ведрана Каурин.
На референдуму на подручју Српца изјаснило се 63,36 одсто грађана, рекла је председник Општинске комисије за спровођење референдума Драгица Вранић.
На референдуму на подручју Петровца гласало је 66 одсто грађана и сви су се изјаснили да се и даље прославља Дан Републике — 9. јануар, рекао је вечерас председник Општинске комисије за спровођење референдума Ново Пећанац.
Он је рекао да је изјашњавање на референдуму протекло без проблема, а на свих 711 гласачких листића означено је «да».
На референдуму у општини Фоча гласало је 65,17 одсто или 10.925 грађана са правом гласа, потврђено је у општинској референдумској комисији.

 

 

РТРС
 

Тагови: