Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је да ће 30. септембра у званичну посету Србији доћи министар спољних послова Пољске Витолд Вашиковски, те да се у октобру очекује и долазак шефова дипломатија Русије и Турске, Сергеја Лаврова и Мевлуда Чавушоглуа, као и заменика генералног секретара НАТО за политичке послове и безбедносну политику Џејмса Апатураија.

 

фото: Танјуг
фото: Танјуг

 

Говорећи о планираним активностима, Дачић је на конференцији за новинаре најавио да ће у првој недељи октобра у званичну посету Србији доћи специјални известилац УН за област културних права, наводећи да ће то бити политички важна посета са аспекта сагледавања угрожености и намерног уништавања културног наслеђа на Косову и Метохији.

 

Најавио је и у наредном периоду низ дипломатских борби везаних за покушај чланства Косова у неким међународним организацијама, наводећи да ће следеће године Косово вероватно поново активирати свој захтев за чланство у УНЕСКО.

 

Говорећи о учешћу на Генералној скупштини УН у Њујорку и скупу Покрета несврстаних у Венецуели, Дачић каже да су представници Србије у разговорима са земљама које нису признале независност КиМ добили чврста уверавања тих земаља да неће бити промене њиховог става.

 

„Наша делегација је и у Венецуели и у Њујорку урадила много добрих ствари за Србију”, каже Дачић наводећи да се у Њујорку састао с представницима 53 земље, те да је премијер Александар Вучић имао низ разговора са важним државницима света.

 

Наводи да су представници Србије радили на афирмацији наше политике, која подразумева јасну опредељеност за мир и стабилност у региону, европске интеграције Србије, али и заштиту наших националних и државних интереса кад је упитању КиМ.

 

„То је важно због тога што представници Приштине неуморно лобирају широм света”, додаје Дачић.

 

 

Шеф дипломатије каже да Србија дугује захвалност Пољској зато што је на Генералној конференцији УНЕСКО била уздржана по питању захтева КиМ за чланство у тој организацији, као држава која је признала независност Косова.

 

Дачић је најавио званичну посету Мађарској 3. октобра, те да ће 5. и 6. октобра бити у Турској где ће у Анкари разговарати са турским званичницима, а потом у Анталији учествовати на националном дану Србије, на Међународној изложби хортикултуре.

 

Шеф српске дипломатије каже и да ће 13. октобра учествовати на Шестом Београдском безбедносном форуму, на панелу посвећеном односима Србије и НАТО кроз Парнетрство за мир, на коме би требало да учествује министар одране Зоран Ђорђевић и заменик генералног секретара НАТО за политичке послове и безбедносну политику Џејмс Апатураи.

 

„Позван сам као почасни гост на Татра самит у Братислави, који је један од најзначајних регионалних безбедносних скупова, а пре свега због тога што се овај догађај сматра најзначајнијим догађајем у оквиру словачког председавања ЕУ”, каже Дачић.

 

Најавио је да ће Србија, која председава Организацији за црноморску економску сарадњу, у децембру организовати министарски савет на коме се очекује присуство више од 10 шефова дипломатија из црноморског региона, те да се очекује и долазак министара спољних послова Русије и Турске Сергеја Лаврова и Мевлуда Чавушоглуа.

 

Приоритети Србије у наредном периоду, каже Дачић, биће наставак европских интеграција и отврање још неких поглавља до краја године.

 

Дачић каже и да ће 29. септембра бити на седници скупштинског Одбора за спољне послове.

 

Осврнувши се на посету Њујорку где је имао бројне сусрете са званичницима, Дачић каже да су га док је био у САД новинари смс порукама питали зашто се толико новца даје за осветљење зграде Министарства спољних послова.

 

„Нико ме није питао шта сам причао са Лавровом и разним другим највишим светским званичницима, а занима их колико кошта осветљење фасаде. Што се мене тиче може ова зграда да буде у мраку, баш ме брига”, каже Дачић.

 

Наводи да је зато морао да зове из Њујорка да види о чему се ради, те да је 2012. процењено да радови коштају 12 милиона динара, а да је сада тај износ смањен на око четири милиона.

 

„Ако је то главни спољнополитички проблем у овом тренутку, слободно је оставите да буде у мраку. Пошто радим до касно у ноћ моја канцеларија ће да осветљава целу зграду”, рекао је Дачић наводећи да ће зграду осветљавати и канцеларије његових помоћника пошто је дао налог да нико не сме да оде кући док он не оде – преноси Танјуг.

 

 

Тагови: ; ; ; ;