Уочи пете рунде неформалног гласања у Савету безбедности, британски лист пише да су трку за новог генералног секретара до сада обележили хаковани имејлови, лажни Твитер налог, клевете и договори иза затворених врата.

 

Јеремић Вук

 

Гардијан наводи да због геополитичке борбе, али и балканских политичких интрига, трка за генералног секретара неће бити одлучена до последњег тренутка, због чега и кандидати с просечним резултатима у досадашњем гласању остају у трци, макар док се следеће месеца не буде знало како гласају сталне чанице Савета безбедности.

 

Иако је бивши португалски премијер Антонио Гутереш био први у досадашња четири круга гласања — у последњем 9. септембра је добио 12 гласова «охрабрује» и два «обесхрабрује» — њега би могла блокирати нека од сталних чланица Савета безбедности, највероватније Русија, наводи Гардијан.

 

Лист додаје да Москва тврди да је на источној Европи да да новог шефа УН, а могла би се противити да на чело светске организације дође лидер из чланице НАТО из Западне Европе.

 

Прошле недеље на налогу на Твитеру с Гутерешовим именом наведено да је обезбедио подршку Москве, што је подстакло спекулације да је трка завршена, али се испоставило да је то био лажан налог.

 

На другом месту је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, који је изненада избио на друго место пошто је словачки премијер Роберто Фицо посетио Москву пре трећег гласања и истакао своје критике санкција ЕУ Русији због Крима. Због тога би, међутим, Лајчак могао да добије вето неке западне земље, наводи Гардијан.

 

Трећепласирани бивши министар спољних послова Србије Вук Јеремић скоро извесно ће добити вето од САД, преноси Гардијан изјаве дипломата, додајући да Вашингтон није заборавио његово противљење независности «Косова», као и перцепцију да је искористио мандат на челу генералне скупштине УН за платформу за националистичку реторику.

 

«На крају, надметање и договори међу светским силама ће одлучити победника. Успони и падови на неформалном гласању су видљиви знаци шта се дешава иза затворених врата али не износе целу причу», наводи Гардијан, додајући да ће се ове недеље важно ривалство у трци одлучити у бугарској престоници.

 

 

После разочаравајућих резултата бугарске кандидаткиње, шефице Унеска Ирине Бокове у досадашњим гласањима, иза сцене је покренут процес да њу замени бивша комесарка ЕУ Кристалина Георгијева.

 

Бокова се већ жалила на «нечасну» кампању клеветања, после низа текстова у медијима у којима је нападнута. Залагање европских конзервативних политичара десног центра у Европи за Георгијеву, кулминирало је покушајем немачке канцеларке Ангеле Меркел да убеди руског председника Владимира Путина да је подржи.

 

Покушај Немачке је, међутим, наишао је на оштру реакцију Москве, али и Француске која је замерила немачкој канцеларки да се меша у нешто што Париз сматра надлежноћу Савета безбедности УН, наводи Гардијан.

 

И Георгијева је била жртва прљавих трикова — 9. септембра је хакован имејл налог члана њеног особља и објављено је писмо с упутствима њеним сарадницима да се напада Бокова.

 

Исход дуела Бокове и Георијеве ће одлучити бугарски премијер Бојко Борисов, за којег се пре две недеље сматрало да ће подржати бишу европску комесарку, али се предомислио и рекао да ће сачекати да види како ће Бокова проћи у петком кругу гласања.

 

Од тада, руски званичници раде на сакупљању гласова за Бокову како би држали Георгијеву даље од трке, наводи Гардијан.

 

«Ако Русија може да испослује да добије 10 ‘охрабрује’ биће тешко Борисову да је искључи. Ако остане на седам или осам, није безбедна», рекао је Ричард Гоун, стручњак за УН у Европском савету за спољне односе.

 

 

Потенцијални вето од неке од пет сталних чланица Савета безбедности у надметању за генералног секретара УН су новчићи за поткусуривање на столу за којим се преговара у ривалствима око Сирије, Украјине и другим сукобима.

 

«Затрована атмосфера у Савету би могла да доведе до отегнуте борбе у којој ће најквалификованији кандидати бити жртве, што ће отворити пут за опскурније претенденте», наводи Гардијан.

 

 

Гоун, међутим, наводи да би пет сталних чланица могло да превазиђе своје разлике како би заштитили своје привилегије, пошто би се одсуством договора међу њима препустило генералној скупштини УН да одлучи о новом шефу УН.

 

Он је додао да су Сталне чланице узнемирене због транспарентности које је пратило трку за Бановог наследника — оне сматрају да се генерална скупштина «довољно забављала» и да сада треба да се затворе и одлуче.

 

 

 

(Бета)

Тагови: ;