Ванредна седница Савета безбедности УН, која је сазвана на иницијативу Велике Британије, Француске и САД, је покушај јавне критике Русије.

 

Пре самог почетка заседања су им се придружиле Немачка, Италија и представник ЕУ. Они су дали изјаву у којој се каже да је војна акција сиријске војске у Алепу неприхватљива и позвали су Савет безбедности УН да заузме став по овом питању. Они сматрају да Русија није у могућности и да је неспремна да извршава своје обавезе, а да њихово стрпљење није неограничено.

 

ivasov-leonid-600x336

 

Због чега је заказан хитан састанак Савета безбедности УН, питао је новинар Pravda. Ru председника Академије за геополитичке проблеме Леонида Ивашова.

 

«Рат је рат, чак и ако је информациони. Они нападају, ми се бранимо. У овој ситуацији је неопходно прозрети америчку стратегију. Користећи било који начин да заустави Русију у време завршетка председничке трке, Обамина администрација жели да покаже да је макар нешто постигла и да је казнила Русију», рекао је Леонид Ивашов.

 

«У овој ситуацији, Кина је у процепу, каже експерт. С једне стране, она не жели конфронтацију са САД, а са друге вага своје интересе на Блиском истоку. За сада Пекинг подржава Сирију шаљући војне саветнике, логистику, војну опрему и у томе је солидарна са Русијом. Поред тога, Русија је са Кином учествовала у антиамеричким вежбама у Јужнокинеском мору, а Кина се придружила руским бродовима у Средоземном мору 2015 године. Дакле, ставови Москве и Пекинга су блиски. Кина неће гласати за америчку резолуцију, али да ли је данас спремна да каже јасно НЕ? Верујем да би Кина могла да буде уздржана», рекао је Леонид Ивашов.

 

 

На ванредном састанку је руски стални представник у УН Виталиј Чуркин рекао да је повратак мира у Сирију, у моменту када земљу бомбардују сви који то пожеле, готово немогућ задатак. Он је додао да Русија одбацује једностране кораке за заустављање сукоба. Ако би сада Американци бомбардовали Асадову војску, шта би Русија требало да предузме?

 

«Став САД у сваком тренутку остаје исти. Они желе да Башар ал-Асад буде збачен. Корен те позиције је у плану да гасовод иде од Катара до Турске преко Сирије. Очекиван приход је неколико стотина милијарди долара. Америчке компаније су веома заинтересоване за тај гасовод и за транспорт гаса», рекао је Ивашов.

 

«Зато морају да сломе Асада и да га натерају да пропусти нафтовод преко сиријске територије, чиме би постао конкурентн Русији. Али, сиријски Председник то не жели. Пошто је то тако, неопходно је неутралисати Асада или га једноставно сменити. Јасно је да САД неће променити своју политику у региону. А ако они не могу да сломе отпор владиних трупа у Сирији уз помоћ терористичких организација и насумичног бомбардовања, није искључено да ће Американци дати команду својим оружаним снагама и сателитима да бомбардују сиријске војнике. Могуће је да ће пронаћи начин да за то поново оптуже Русију», убеђен је експерт.

 

«Американци јасно показују своју антисиријску и антируску позицију. Неуспех мировних преговора, удари по сиријској војсци или напад на хуманитарни конвој, све је то напад на Русију и на њене политичке ставове. На тај начин САД покушавају да докажу да од руске сагласности и њеног отпора ништа не зависи, а ако Русија не може да буде гарант, ни друге државе не би требало да јој превише верују. На тај начин САД покушава да угрози ауторитет Русије и њен статус у региону», каже Леонид Ивашов.

 

Наравно, Русија не жели отворени рат са САД. Али је немогуће и да оставе Сирију без заштите. Због тога је, по мишљењу експерта, неопходно почети интензивне консултације са Кином и Ираном.

 

«Потребни су нам савезници. Зато има смисла отворено рећи и Пекингу и Техерану да су они следећи ако Русија изгуби на овом фронту. Потребно је створити неку врсту нове коалиције а мировне преговоре препустити неутралним земљама. Можда и Индији, на пример», рекао је Леонид Ивашов на крају.

 

Ката

Тагови: ; ; ;