Расмусен: Пораз САД и победа Русије у Сирији

Бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен је у интервјуу данском листу Berlingske рекао да се демократски устанак у Сирији претворио у торнадо конфликата који је у своју спиралу насиља већ усисао регионалне и глобалне силе. Он сматра да ни један конфликт, од балканских ратова пре једног века, није имао толики потенцијал за глобалну катастрофу какав данас има Блиски Исток.

 

anders-fog-rasmusen

 

Расмусен је уверен да Русија користи Сирију као арену на којој може наступати као препорођена суперсила и бацити изазов америчкој доминацији, а да се управо у Сирији испољила фатална неодлучност Барака Обаме у време када је сиријски Председник «прешао црвену линију», употребивши хемијско оружје против сопственног становништва.

 

Тада Обама није одговорио инвазијом и то је у свету створило утисак да је светски полицајац отишао у пензију, сматра Расмусен, додајући да сз Европа и САД платиле огромну цену за ту фаталну неодлучност.

 

По његовом дубоком уверењу, рат у Сирији је стратешки пораз САД, стратешка победа Русије и претња снагама које европске земље држе унутар ЕУ”, додајући да ће амерички председнички избори 2016 имати пресудан значај јер, ако на њима победи Трамп, НАТО и ЕУ се могу распасти и свет ће постати опаснији.

 

Наиме, он сматра да Трамп, када поздравља Владимира Путина, истовремено поздравља и Путинову политику, а руски лидер жели обрачун са правилима светског поретка који су после Другог светског рата успоставиле САД.

 

Ката

Коментари: