Русија је детектовала два цивилна авиона и украјински радар у близини места пада авиона «Малејжа ерлајнза» на лету МХ17, који је у јулу 2014. оборен изнад зараћеног региона Донбаса. По Москви то потврђује присуство украјинског противваздушног система.

 

mh17

 

Спутњик наводи да су компанија која производи радиолокаторске радаре «Алмаз-Антеј» и Министарство одбране Русије представили данас основне радиолокаторске податке прикупљене у ваздушном простору у вези са обарањем авиона МХ17 17. јула 2014, када је погинуло 298 особа.

 

«Сателитски подаци које су дале САД и Украјина могли би да разјасне питање ракетног напада на малезијски авион који је прелазио преко територије Кијева», рекао је портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

 

 

Он је додао да је Кијев ускратио податке који показују слике са места пада МХ17, пошто је летбио под контролом украјинских радара и ваздушне одбране.

 

«Одбијање Кијева да објави своје радарске податке указује на то да је ракета лансирана са територије под контролом Кијева», рекао је генерал-потпуковник Конашенков, а пренео Спутњик.

 

 

Руско министарство је саопштила да би «Украјина требало да објави информације са локације својих Бук САМ система и комуникацију контроле лета на дан обарања МХ17 у источној Украјини».

 

«Кијев има и војне и цивилне информације везане за ситуацију у ваздушном простору у близини пада авиона МХ17. Руски радар није приметио друге објекте осим два цивилна авиона око места пада МХ17, који су могли да изазову његово рушење», навели су у «Алмаз-Антеју».

 

 

Конашенков је додао да би «руски радари детектовали би ракету која је погодила авион малезијске авиокомпаније, да је она лансирана из области које контролишу оружане снаге Донбаса».

 

Руско Министарство одбране саопштило је да је истрага о паду МХ17 на погрешном путу, јер су врата ракете и место лансирања погрешно идентификовани.

 

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ;