Пише Ана Шафран
fakti.rs

 

У време Совјетског Савеза нико у свету није ни покушавао да нашу земљу подвргне било каквом „учењу памети“, или да јој уводи санкције због неправилне унутрашње или спољне политике.

 

Шта је било после уласка наших трупа у Авганистан? Ништа! Само је мало смрдело по њиховим медијима, али је то закон жанра. А после Чехословачке и Пољске? Такође ништа.

 

ruski-medved

 

Не бавим се тим епизодама историјеи ко је био у праву, а ко није био. Пишем само о реакцији „слободног света“. Сви су били свесни да постоји СССР, да он има своје зоне утицаја и да се не вреди џилитати ако СССР у својим зонама утицаја тежи да на нешто утиче.

 

А потом се СССР распао, нова власт је све пустила низ воду, све што је могла, па још почела да плаћа и да се каје. Све у свему, нас су третирали као слабе. Веровали су да нас за разне „грешке“ могу некажњено кажњавати. Али, догодила се грешчица. То су у Европској унији већ схватили и на све начине гледају како да се извуку из „режима санкција“. Чак на највишем нивоу — на нивоу Немачке.

 

Немачки вице-канцелар Зигмар Габијел, примера ради, позива да се санкције укидају како буду реализовани Мински споразуми.

 

Да подсетим, садржај Минских споразума разрађен је у Русији, а саботира их Украјина. Уосталом, то је сада већ свима јасно. Украјина је дојадила Европи која не жели више да се због ње превише напреже.

 

Позиција Американаца је двојака. САД се прибојавају да ће Украјина дефинитивно посвађати ЕУ са Америком. Зато је Бајден подвикнуо Украјинцима да почну да спроводе реформе и Минске споразуме иначе ће их Европа сасвим заборавити.

 

Али, ово не значи да је Украјина дојадила самој Америци. САД су спремне да Украјини испоручују и смртоносно наоружање. То јест, не више само униформе, већ и топове. То је већ озбиљно. У сваком случају, то је озбиљна провера за Русију.

 

Хоћемо ли се званично умешати ако почне геноцид на југоистоку Украјине? Ако будемо, хоћемо ли ствар решити већ при првом удару?

 

Ја сам за то да се умешао и да све решимо. Тако да целом свету буде јасно да смо ми опет моћни и нека нико више и не покушава да нас за нешто казни и да нам чита моралне придике или да нас учи животу.

 

Још једноставније. Узимајте у обзир наше интересе, хајде да се договарамо о подели сфера утицаја.

 

Доста је било бла-бла-бла…

 

Ката

Тагови: ; ; ;