«Хрватска је блокирала отварање поглавља 23. и 24 због закона о универзалној јурисдикцији и можемо очекивати да их буде још», каже новинар Дејан Анастасијевић.Како каже, блокаде се могу очекивати због границе на Дунаву, питања несталих, ратне одштете, положаја хрватске мањине у Србији.

kitarovic-57800565374dd

 

Он сматра да се може очекивати и да друге земље имају «своја потраживања» — Румунија по питању положаја Влаха, Бугарска по питању своје мањине у Србији.

— Једино са Мађарском не постоје никакви проблеми — рекао је Анастасијевић на трибини «Отварање нових поглавља и наредни кораци у приступању ЕУ», одржаној у Прес центру Тањуга.

 

Он је подсетио да у ЕУ постоји принцип да билатерална питања не би требала да искрсавају у процесу приступања, да то постоји као принцип, али да нигде није записано. Према његовим речима, Словенија је имала проблем са Италијом, са Аустријом, Хрватска са Словенијом, Србија сада са Хрватском, Македонија ниједно поглавље није отворила, а статус кандидата је добила пре 11 година.

 

— Хрватска ће наставити да решава билатералне проблеме кроз преговарачки процес. То је вишеструко лицемерство и са њихове и са наше стране — рекао је Анастасијевић.

 

Он каже да закон о универзалној јурисдикцији није сметао Хрватској због прогањање бранитеља, како је у јавности представљено, већ је због страначког функционера Владимира Шекса читава ствар дигнута на државни ниво.

 

— Такође, ми инсистирамо на јурисдикцији, а суд за ратне злочине већ годину дана нема тужиоца, три године никаквих оптужби није било, тај суд не функциониоше — рекао је Анастасијевић.

 

Према његовом мишљењу, српска дипломатија у наредном периоду ће морати да се покаже флексибилном, те да се билатерална питања не решавају у оквиру процеса придруживања. Када је реч о актуелним односима Србије и Хрватске, Анастасијевић је подсетио да Хрватска још нема владу, а сматра да лидер ХЏ-а Андреј Пленковић изгледа као неко са ким је лакше сарађивати него са Томиславом Карамарком.

Извор Тањуг

 

Тагови: ; ;