Пентагон је објавио да велики нуклеарни рат није претерано вероватан, али да Русија и Северна Кореја могу употребити мањи нуклеарни арсенал, рекао је Министар одбране САД Ештон Картер у авио-бази „Мајнот” у Северној Дакоти.

 

Deputy Secretary of Defense Ashton B. Carter offers opening remarks as he introduces Under Secretary of Defense for Acquisition, Technology and Logistics Frank Kendall to brief the press about the latest initiatives in Better Buying Power 2.0 in the Pentagon Briefing Room November 13, 2012. (DoD Photo By Glenn Fawcett) (Released)

 

«Отрежњујућа је чињеница да сада није највероватнија масовна размена нуклеарних удара по класичном сценарију хладног рата. Пре је вероватан мањи напад нуклеарним оружјем по размерама, али свједно ужасан и без преседана. Ако буду неразумне, то могу учинити, на пример, Русија и Северна Кореја, да би присилиле противника који располаже већим класичним арсеналом да устукне или да напусти савезнике у периоду кризе», рекао је он, додајући да САД не могу да дозволе да се то догоди.

 

«Зато у оба региона радимо са својим савезницима и разрађујемо нове мотоде јачања нуклеарног обуздавања и стратешке стабилности», казао је Картер, признајући при том да је у целом атлантском региону у току преиспитивање метода НАТО у домену нуклеарног наоружања и да је циљ боља интегрисаност нуклеарног и обичног наоружања у функцији обуздавања.

 

«Очито је да ми не тежимо таквом конфликту већ, напротив,желимо да га предупредимо”, рекао је Министар.

 

«Русија је одавно нуклеарна сила, али њена недавна ратоборност и производња нових система нуклеарног оружја изазивају озбиљно питање да ли су њени лидери привржени очувању стабилности у стратешкој сфери и непримењивању нуклеарног оружја и да ли се са великим опрезом, као у време хладног рата, односе ка показивању нуклеарног арсенала?», присетио се Картер, саопштавајући да САД морају да повећају расходе на модернзацију свог нуклеарног оружја.

 

Ката

Тагови: ; ;