Ако се погорша ситуација у Сирији и Авганистану или ако Турска, зависно од исхода преговора са Европском унијом, одлучи да према Европи усмери избеглице стациониране у овој земљи, већ крајем октобра Србија би се могла суочити са новим великим таласом миграната који би стигао до сада мало коришћеном рутом — преко Косова.

587465_migrants-hungary-eu-fence_f

И до сада се мањи део миграната из Африке и са Блиског истока, преко Македоније, Црне Горе и Албаније, убацивао на Косово и шверцерским каналима улазио у Србију, неки су задржавани у азилантским центрима у Сјеници и Тутину, већина их је одлазила даље.

 

Тренутно су оба центра пуна и за разлику од прошле године мигранти се у њима дуже задржавају јер немају где да оду.

 

Рута преко Косова могла би да преплави Србију мигрантима, Србија не би могла да се одбрани, јер би војска и полиција тешко могле да затворе границу са Косовом, посебно на северу, где би формирање безбедносног зида, као према Бугарској и Македонији, значило да се Србија одриче дела своје територије и Срба на северу Косова који још имају живу комуникацију са Србијом и који би «зид» доживели врло трагично и као издају.

 

На северу Косова до сада није било никакве границе са Србијом, а ми се надамо да је неће никада ни бити — истиче српски безбедњак са севера Косова и наглашава да Београд врло озбиљно треба да се позабави том новом мигрантском рутом која се припрема.

 

Они који диригују избегличким колонама и манипулишу мигрантима озбиљно разматрају да мигранте који су стигли или ће стићи до Албаније, Грчке и Македоније слију на Косово и Метохију и да их потом преко севера Покрајине убацију у великим колонама Србију.

Извор Агенције

Тагови: ; ;