Председник Међународног Олимпијског Комитета (МОК) Томас Бах, је признао да још увек не разуме зашто су руски спортисти били подвргнути санкцијама и уклоњени из Олимпијских игара у Рију.

5508093721ddc

 

«И ако постоје  сумње о могућим одступањима у Руском анти-допинг систему, и даље не могу да разумем зашто су руски спортисти били подвргнути санкцијама на Олимпијади». изјавио је Бах.

 

Шеф МОК је такође приметио да је одлука о санкцијама донешена и ако истрага председника одбора ВАДА комисије Ричарда Мек Ларена, о допингу у руском спорту  није била  завршена.

 

«Пре него што донесете казну, било неопходно је да саслушате и другу страну- у овом случају, спортисте. Овај ниво у истрази Мек Ларена  није довољан «, — рекао је Бах.

 

Подсетимо се да је 8. јула ВАДА комисија на челу са Ричардом Мек Лареном је поднела извештај о допинг превари  на Олимпијским играма 2014. у Сочију. На тој основи, Извршни Комитет ВАДА је препоручио да МОК, Међународни Параолимпијски Комитет (ИПЦ) и Међународна спортска федерација санкционишу  руске спортисте забранивши им да учествују у својим такмичењима.

 

Као резултат тога, неколико десетина руских спортиста су спречени да учествују на Олимпијским играма у Рију, а Међународни Параолимпијски  Комитет је 7. август санкционисао све руске спортисте да учествују у Параолимпијским Играма 2016. године.

Тагови: ; ; ;