Данас смо посетили дивно место необичног имена Росиа, што у преводу са арапског значи «Русија». Место се налази у провинцији Латакија, само 10 км од базе Хмејмим. У овом месту живи око 1800 људи, а старешина места је Али Асад Хамуди.

 

1

 

Тај човек на први поглед не изгледа као Сиријац, а његове године се не уклапају у уобичајену старост старешине места. Али, после разговора са њим нам је постало јасно да је овај човек стекао пуно мудрости кроз животно искуство и да му није узалуд поверена одговорна позиција у месту.

 

4

 

«Пре неколико година сам био на челу батаљона војске Сирије и учествовао сам у ослобађању Палмире од разбојника. Било је, наравно, врло тешко и војни састав тог батаљона се малтене у потпуности заменио јер је пуно њих убијено или рањено. Било је и пуно дезертера, а није било времена за обуку новајлија. Учили су у ходу, у борби. Хвала Алаху, помогла нам је руска авијација, иначе не бисмо могли да савладамо ово црно зло! Након рањавања, послали су ме на лечење у болницу у Латакији, где сам завршио своју војну каријеру», прича Али Асад.

 

Вратио се у родну Росиу, која се у то време звала Раус и након неког времена је постао старешина места.

 

2

 

Питали смо га како је место добило име.

 

«То је била одлука свих становника Росие, јер сви ми чврсто верујемо у помоћ велике земље Русије! У месту живи пуно породица којима су неки од чланова погинули, али би их без Русије било још више. Због тога смо захвални руском Председнику Владимиру Путину за помоћ у овако тешком времену за сиријски народ», одговорио је он испуњен поносом.

 

Али Асад нам је показао плакат са сликом два Председника, Владимира Путина и Башара Ал Асада, који је постављен на прометној улици у Росии.

 

3

 

«У сиријској Росии, нема разлога да сумњате, ми ћемо бранити своју земљу и заједно са Русијом ћемо је очистити од разбојника», рекао нам је на растанку Али Асад.

 

Ката

Тагови: ; ;