Уколико у прописима Парламентарне скупштине Савета Европе на снази остану одредбе о ограничавању државних делегација, руска делегација би могла да не оде на јануарску седницу 2017. године, или да оде у суженом саставу, рекао је Леонид Слуцки, који ће бити на челу Међународног комитета Државне Думе новог сазива.

 

psse, пс се

 

„Полазећи од чињенице шта ће бити разматрано или ревидирано у прописима, ако и даље буде могуће ограничење права државних делегација, није искључено да нећемо отићи на јануарску седницу, или ћемо отићи у веома суженом саставу“, рекао је Слуцки одговарајући на питање о изгледима учешћа делегације у раду седнице у јануару 2017.

 

 

Истовремено, он је навео да ће „одлука бити донета крајем године у блиској сарадњи са Министарством спољних послова и свакако полазећи од тога да више никад не будемо у Стразбуру изложени понижавајућем одузимању овлашћења“.

 

„То не одговара статусу Русије као јаке силе, која савесно ради на свим међународним питањима“, закључио је он.

 

 

Парламентарна скупштина Савета Европе је 2014. и 2015. због ситуације са Кримом донела резолуцију којом је руска делегација лишена права гласа на седници, права да учествује у раду законских тела и у праћењу избора. Делегација Русије одлучила је у јануару те године да не шаље документе потребне за потврђивање овлашћења делегације. Истовремено, у години 20-годишњице пријема у Савет Европе, Москва није потпуно одустала од рада са Стразбуром.

 

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;