Власник украјинског тв калана «112 украјина» Андреј Подшћипков изјавио је да је затражио политички азил у Белгији због, како је навео политичких притисака у Украјини.

 

Раније је овај тв канал саопштио да постоји константан притисак на њега од стране власти, као и политичке манипулације у вези продаје. У понедељак су украјински медији пренели изјаву заменика председника украјинског парламента Александра Онишћенка кога у Украјини сумњиче за проневеру државног новца како би с тим новцем председник Украјине Петро Порошенко купио тв канал «112 Украјина».

 

Подшћипков је изјавио за «Детектор медиа» да је још почетком године поднео захтев за азил а да је сад у току његово разматрање.

 

Како је за «Детектор медиа» изјавио бивши продуцент «112 Украјина» Виктор Зубрицки који је контактиао са Подшћипковим њему је прво саветовано да политички азил затражи у Аустрији, а тек касније су га правници саветовали да тражи Азил у Белгији где живи.

 

Тв канал «112 украјина» је информативни калал који постоји од новембра 2013 године. Према једној верзији 100% акција припада власнику Подшћипкову, према другој он има 0:01% акција док остатак припада супруги Зубрицког Олги, а према саопштењима појединих украјинских медија део акција припада и бившем министру унутрашњих послова Виталију Захарченку.

Тагови: ;