Министарство спољних послова Русије оценило је да је истрага о обарању малезијског авиона на лету МХ-17 на истоку Украјине 2014. године, «пристрасна и политички мотивисана», са измишљеним закључцима, јавља «Ројтерс».

 

mh17

 

Међународни истражитељи саопштили су раније данас да је малезијски авион МХ-17 2014. године оборен ракетом система «бук», са подручја под контролом проруских снага на истоку Украјине, који је ту допремљен из Русије, али нису директно оптужили Москву, нити су навели имена одговорних за тај догађај.

 

Руско министарство је изразило разочарање истрагом спроведеном на челу са холандским истражитељима, али и наду да ће нови радарски подаци из Москве подстаћи истражитеље да преиспитају своје закључке.

 

Истражитељи су, како се наводи у саопштењу руског министарства, омогућили да Украјина измисли доказе и окрене тај случај у своју корист, док су с друге стране спречили Москву да пуноправно учествује у истрази.

 

Кривац је, закључује руско министарство, произвољно одређен.

 

Истовремено, руски произвођач ракета «бук» «Алмаз-Антеј» одбацио је резултате истраге и саопштио да закључци међународних истражитеља нису поткрепљени техничким доказима, јављају РИА Новости.

 

Руска компанија је навела и да је ракета којом је оборен авион с лета МХ-17 лансирана из области под контролом украјинске војске.

 

 

 

Тагови: ;