Москва се противи вештачкој политизацији референдума који је спроведен у Републици Српској у вези прославе Дана Републике Српске, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

 

захарова

 

«Ми смо против вештачке политизације овог питања. Сматрамо да је организовано изражавање воље у Републици Српској 25 септембра у контексту реализације Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини (Дејтонски споразум) из 1995 године, у коме су дата широка овлашћења ентитетима земље. Она укључују и успостављање и дефинисање датума празника. Позитивно је да се све одиграло без инцидената, уз релативно високу — преко 55% — излазност грађана који испуњавају услове да гласају», наводи се у саопштењу Захарове, које је објављено на сајту руског Министарства спољних послова.

 

Према њеним речима, овај корак ни на који начин не подрива територијални интегритет Босне и Херцеговине и, Дејтонским споразумом успостављено, децентрализовано уставно устројство. Русија, као гарант мировног споразума за Босну и Херцеговину, доследно подржава ове кључне принципе.

 

Ката

Тагови: ; ;