Међународни тим истраживача је поднео извештај о паду малезијског «Боинга» у Донбасу пре две године. Главни закључак је да је авион оборила ракета Бук која је послата из Русије, рекао је шеф одељења полицијске истраге Холандије Гилберт Паулисен.

 

Али у исто време, канцеларија холандског тужиоца не везује катастрофу MH17 са деловањем Русије или појединачним руским држављанима. Истраживачи су закључили да је ракетни бацач био у близини града Снежное, на подручју које је у јулу 2014 године било под контролом милиције.

 

77618_vest_hag-sad-dopushta-i-mogu-nost-da-je-malezijski-boing-oboren-raketom-vazduh-vazduh

 

Јасно је да овај документ не садржи ни један доказ који би повукао законске последице према Русији. То је само извештај истраживачког тима.

 

ЗАХАРОВА: ЗАПАД САМО ОДРЕДИ КРИВЦА И ИЗМИСЛИ РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАГЕ

 

Политичке импликације овог извештаја коментарише академик руске Академије наука и шеф Центра за међународну безбедност Института за светску економију и међународне односе Алексеј Арбатов.

 

„То ће бити још један разлог за погоршање односа између Русије и Запада и између Русије и Украјине. То ће се надовезати на недавне озбиљне сукобе мишљења и политичких ставова око догађаја у Сирији. Мислим на ударе САД на сиријску војску и гађање колоне који се приписују Русији и сиријској авијацији. Све то ће имати негативан утицај на преговоре о Донбасу и Луганску и преговоре око Сирије, у то нема сумње. Друга последица је, ма како то звучало чудно, је та да ће се значајно ојачати позиција Хилари Клинтон само неколико недеља пре председничких избора и ослабити Трампова позиција, јер он жели да успостави дијалог са Путином“.

 

Чињеница је да тужилаштво није директно повезало катастрофу «Боинга» са Русијом и руским грађанима. О чему је онда ту реч? У Русији Руси неће бити оптужени и изведени пред суд?

 

„Да видимо. Очигледно је ни једног конкретног грађанина Русије нису навели као кривца. Они су само изразили мишљење да је коришћена ракета типа Бук и да је послата са територије која је била под контролом милиције. То је њихов закључак, који руска страна оспорава. У последњих неколико дана су представљени технички подаци радара, по којима се види да на овим подручјима нема никаквих ракета. Међутим, пошто налаз Комисије посредно указује на Русију као кривца за несрећу, друга страна која је непосредно под сумњом, неће узети ове податке у обзир. Послати подаци су стављени под сумњу и речено је да им се не може веровати. То ће, наравно, бити став Запада“, рекао је академик.

 

Ката

Тагови: ;