Руско Министарство спољних послова је издало оштро саопштење у ком оптужује Сједињене Америчке Државе да негују агресивну нуклеарну стратегију која прети Русији.

 

ministarstvo-spolnjih-poslova-rusije

 

Званичници су реаговали на недавну изјаву америчког министра одбране Еша Картера, наводећи да се ради о прикривеној претњи за Русију, преноси РТС.

 

Оштра изјава одржава већи степен неповерења између Москве и Вашингтона након колапса руско-америчког споразума о прекиду ватре у Сирији.

 

Картер је у понедељак изјавио да је, иако је Хладни рат давно окончан, потребно нуклеарно оружје да би се спречило да Русија или неки други потенцијални агресор помисле да могу да се извуку са нуклеарним нападом.

 

Министарство спољних послова Русије је протумачило изјаву америчког званичника као намеру да САД смање праг за коришћење нуклеарног наоружања.

 

«Картерова изјава значи да ће, уколико се Русија нађе на удару америчких савезника, САД бити спремне да то подрже и да искористе нуклеарно наоружање против нас», наводи се у саопштењу.

 

 

У саопштењу се, такође, изражава нада да «Вашингтон разуме значење овакве изјаве и њене потенцијалне последице на међународну сигурност и стабилност».

 

Садашња руска војна доктрина предвиђа употребу нуклеарног наоружања за одбрану од снага које прете самом постојању руске државе, наводи Министарство спољних послова. Такође се амерички званичник оптужује да покушава да наруши значење тако важног документа.

 

«Тако упадљиво погрешно тумачење званичног руског документа значи да је министар искористио лош превод или да игра опасну игру», наводи се у саопштењу.

 

 

 

Тагови: ; ; ;