Свечаност поводом обележавања Дана Специјалне бригаде Копнене војске одржана је у касарни «Растко Немањић» у Панчеву. Након војничког дела свечаности, свечаног дефилеа и падобранског скока припадника Специјалне бригаде, команданти су у спомен-соби те јединице положили венац у знак сећања на погинуле припаднике.

vojska

Председник Републике Томислав Николић, поводом 10. годишњице формирања Специјалне бригаде, одликовао је јединицу Орденом заслуга за одбрану и безбедност III степена, који је изасланик председника Милорад Симић уручио команданту Специјалне бригаде, бригадном генералу Зорану Величковићу.

 

Изасланик председника Републике је истакао да је Орден врховног команданта Војске Србије резултат вишегодишњег пожртвованог рада те јединице и изразио уверење да ће одликовање бити подстрек за још бољи рад, а осталим јединицама пример који треба да следе, наведено је у саопштењу.

 

Према речима команданта генерала Величковића, у историјским оквирима 10 година се чини као кратак период, али је темпо којим је Бригада живела и радила био изузетно динамичан и богат.

 

Прву декаду постојања Специјалне бригаде, навео је он, обележило је више од 10.000 гађања, више десетина хиљада падобранских скокова, хиљаде сати зарона, стотине курсева и селективних обука, и учешће у хуманитарним акцијама кад је год то било потребно.

 

У основи постигнутих успеха налазе се добро обучени, организовани и ефикасно вођени официри, подофицири и војници. Процес одабира кадра за Специјалну бригаду, као и његов развој и даље вођење у служби, јесте и биће квалитетан и непрекидан, јер су људи најзначајнији фактор у свим јединицама ове врсте у свету, поручио је генерал Величковић.

 

Он је додао да врхунски кадар употпуњују савремено наоружање и добра материјална база обуке.

 

Након војничког дела свечаности, свечаног дефилеа и падобранског скока припадника Специјалне бригаде, команданти су у спомен-соби те јединице положили венац у знак сећања на погинуле припаднике.

 

Поводом Дана бригаде организован је и Отворени дан, па су капије касарне «Растко Немањић» данас биле отворене за све посетиоце.

 

Специјална бригада Копнене војске формирана је 29. септембра 2006. године, преформирањем и обједињавањем 72. специјалне бригаде и 63. падобранске бригаде, као и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда «Кобре».

 

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије Милорад Симић, министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници МУП-а, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и многобројни грађани.

 

 

РТС

Тагови: