САД и њени западни партнери су развили планове за комадање Сирије на неколико одвојених држава, рекао је у интервјуу за РИА Новости војни аналитичар и ванредни професор политичких наука и социологије на руском Економском факултету „Г.В. Плеханов“, Александар Перенџиев.

 

kp-rusije-obama

 

«Учешће Русије у борби против међународне терористичке групе ИГИЛ и других терористичких организација, као и њене акције да би се решили унутрашњи сукоби у Сирији између званичног Дамаска и појединих локалних владара, помогло је да се Сирија спаси од уништења као држава», рекао је он.

 

Перенџиев је приметио да се у исто време успело са спречавањем потпуног уништења историјских споменика у Сирији.

 

«Званична Москва, у ствари, није дозволила да се догађаји у Сирији отму контроли и да се овој земљи отму територије као што је био случај са Ираком и Либијом. Међутим, опасност од уништења Сирије као државе и даље постоји», каже војни аналитичар.

 

Према његовим речима, САД и њени западни партнери су развили планове за комадање Сирије.

 

«Једна од опција је дељење Сирије на асадову и прозападну антиасадовску», рекао је Перенџиев.

 

Тридесетог септембра 2015 године је Русија, на захтев Председника Сиријске Арапске Републике Башара ал-Асада, покренула војну операцију против међународне терористичке групе «исламска држава» и «Џебхат ен-Нусра» на територији Сирије. У последње време је постигла очигледне успехе. Уз ваздушну подршку авијације Русије, сиријска владина армија је ослободила око 400 насеља, повратила територију из руку терориста, смањила илегалну трговину нафтом и блокирала главне путеве допремања оружја терористима.

 

Упркос колективним војним напорима у борби против тероризма, у којима учествује и коалиција држава предвођених САД, међународни терористи и даље контролишу велики део Сирије и један број насеља која су од кључног значаја, укључујући провинције Алеп и Рака. Резултат тога је и даље постојање опасности од уништења Сирије као суверене државе.

 

Ката

Тагови: ; ; ;