У Комленцу код Козарске Дубице, данас сећање на страдање мајора Милана Тепића.

 

tepic

 

Пре 25 година, бранећи централно складиште борбених средстава у Беденику код Бјеловара од хрватских паравојних снага које су опколиле тај објекат, мајор Тепић дигао је у ваздух војно складиште. Заједно с њим тада је страдао и деветнаестогодишњи војник из Ваљева, Стојадин Мирковић.

 

Мајор Милан Тепић једини је одликовани народни херој протеклог рата, али истовремено и последњи у бившој Југославији.

 

Мајор Тепић није дозволио да војно складиште са 170 тона експлозива падне у руке припадника хрватских паравојних снага. Упознат са судбином народа са ових простора, мајор Тепић предосетио је шта Србе очекује након овога, сведоче борци војске Републике Српске.

 

 

«Он је осетио и знао шта очекује Србе са ових простора у будуће четири године, те послао такву снажну поруку српском народу да он мора да се хомогенизује и организује» — истакао је Драган Ћибић, председник општинске Борачке организације Козарска Дубица.

 

Начелник општине Козарска Дубица, Миле Злојутро рекао је да је мајор Тепић засигурно један од највећих хероја у српској историји, те да је Козарска Дубица поносна што је изНедрила таквог човека.

 

Мајор Милан Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја Југославије. Његово херојско дело, којим је заувек урезао своје име на страницама историје српског народа, ускоро ће заживети у документарном филму, како би истина била виђена и ван граница Српске.

 

«Посебно ми је криво кад видим колико је неистине о догађајима у Приједору отишло у свет и то неко финансира, а за истину, нажалост, људи немају слуха» — истакла је Здравка Карлица, председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора.

 

Након што су се војници из бјеловарске касарне предали хрватским паравојним снагама 29. септембра 1991. убијена су три официра и шесторица војника ЈНА. За овај злочин још нико није осуђен.

 

РТРС

Тагови: ; ; ;