Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да не може бити организован референдум о одвајању Војводине од Србије, јер они који то траже немају већину у Скупштини Војводине да би о томе донели одлуку.

 

dacic_620x0

 

 

«Референдума у Војводини свакако не може бити јер о томе треба донети одлуку, а они који предлажу тај референдум немају већину да донесу одлуку ни у месној заједници, а камоли у покрајинској скупштини», рекао је Дачић после разговора са шефом пољске дипломатије Витолдом Вашчиковским.

 

Коментаришући предлоге појединих странака са Косова о референдуму о спајању Косова и Албаније, Дачић је рекао да је добро што су се такви наводи појавили јер међународна заједница може да види да је Србија била у праву и да је суштина њихове политике било уједињење Косова и Албаније.

«Ми смо о томе говорили 20-30 година. Тамо не живе два народа него један народ, то нису Косовари него Албанци који живе на Косову, као што и Срби живе на Косову», рекао је Дачић и додао да то показује да се злоупотребљавала прича о праву на самоопредељење Албанаца на Косову.

 

Дачић је навео да је албански народ кроз Албанију остварио право на самоопредељње, а да су на Косову Албанци национална мањина у оквиру Србије која нема право на самоопредељење.

 

«Док им неко не намигне са Запада (референдум) сигурно неће организовати», казао је Дачић.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;