Председник ОП РФ о развоју јавне дипломатије и подршку сународницима у иностранству Јелена Сутормина је предложила стварање међународне групе за заштиту права новинара.

 

1

 

«У савременом свету је пречест политички притисак на медије. Због тога желимо да створимо нову међународну платформу за заштиту права новинара. По нашем мишљењу, таква институција може да се креира по принципу по ком су државе удружене у БРИКС. У блиској будућности ћемо послати одговарајуће предлоге водећим институцијама из земаља учесница», рекла је Сутормина за РИА Новости.

 

Друштвени активиста је подсетила на инцидент са притварањем уреднице агенције News Front Србија Оксане Сазонове на Космету, затварањем портала «Спутњик» у Турској и Летонији и престанком емитовања неких руских ТВ канала у балтичким државама. Сутормина је рекла да је Комисија све ове проблеме пријавила ОЕБС, Савету Европе, УН и другим међународним организацијама.

 

«Међутим, сви званични одговори које смо добили су недоречени. Такође смо у више наврата на многим међународним јавним догађајима покренули питање заштите слободе изражавања, али никада није било конструктивног одговора», рекла је Сутормина.

 

«ЗАБРАЊЕНО ЗА СНИМАЊЕ»: АУТОРИ ФИЛМА ГОВОРЕ ЗА РТ О КОСОВСКИМ МАНАСТИРИМА И СВОМ ХАПШЕЊУ
О иницијативи за успостављање међународног суда за заштиту права новинара, Сутормина је говорила на међународној конференцији о проблемима медија у Словачкој.

 

Ката

Тагови: ; ; ;