Ако би Израел признао Косово, то би погоршало наше односе (израелске) са Србијом и задало би тежак ударац овом важном пријатељству — наглашава аутор текста под насловом «Реци ‘не’ Косову»

 

izleti_potovanja_arabeske_izrael_zastava

 

Упркос притисцима да Израел призна независност Косова, то се неће догодити, јер то није у израелском националном интересу и штетило би “крхкој перспективи помирења” Београда и Приштине, истиче се у тексту објављеном у израелском листу “Џерузалем пост”

 

Заговорници потеза признавања Косова, који дају разне аргументе од историје до људских права, сматрају да је у националном интересу Израела да се придружи земљама која су већ признале независност Косова и којих има близу 100.

 

preuzimane

 

«Ако би Израел признао Косово, то би погоршало наше односе (израелске) са Србијом и задало би тежак ударац овом важном пријатељству «– наглашава аутор текста под насловом “Реци ‘не’ Косову”.

 

 

У тексту се подсећа да, још од једногласно проглашене независности Косова 17. фебруара 2008. године, “Израел чврсто стоји на свом принципијелном одбијању да подржи опасан гамбит косовских Албанаца и нема доброг разлога да се то промени”.

 

grad-jerusalim-izrael-28

 

«Косово је за Србе оно што је Јудеја и Самарија за Јевреје, колевка нације, место на коме је све почело»

 

 

Више од 800 година Косово је срце Србије, а израелско признање Косова могло би само да буде опасан преседан, који би врло лако могао да се окрене и употреби против нас, истакао је аутор тескта.

 

jerusalim-embassies-gov-il

 

«На крају, у време растућег исламског екстремизма широм планете, укључујући запаљиви Балкан, да ли је заиста у интересу Израела и западних земаља да још једна већински муслиманска земља настане на крилу јужне Европе «– додаје се у тексту.

 

Аутор чланка упозорава да исламски екстремисти желе да на Косову створе упориште, што би у будућности могло да представља велики ризик за стабилност Балкана.

 

 

 

Танјуг

 

Тагови: ; ;