Вежба полицијске јединице «Алфа“ изазвала панику и преплашила пероснал у америчком дипломатском представништву

Skoplje,130412. Petoro skopljanca su ubijeni jucer kod umjetnog jezera kraj Skoplja. Cetvorica ubijenih su mladici od oko 20 godina, a peta zrtva je sredovjecni mjestanin, ribic koji je najverojatnije ubijen jer je bio svjedok egzekucije mladica. Policija zasada nema osumnjicenih za ubojstvo. Prema nesluzbenim informacijama, svi su ubiejni hitcima u glavu. Mjestani iz skopskog sela Radisani, odakle su ubijeni mladici, danasu su blokirali autocestu kod Skoplja protestirajuci zbog ubojstva, za koje okrivljuju lokalne Albance. Za smirivanje tenzija MUP je poslao specijalne postrojbe koje trebaju spreciti vece nemire. Na udaru prosvjednika bili su i novinari koji su prijetli kamenjem i razbijanjem kamera. Na fotografiji: specijalna policija. Foto: Maja Zlatevska / CROPIX

Персонал и запослени у америчкој амбасади у Скопљу на смрт су се преплашили када су испред зграде Амбасаде угледали полицију до зуба наоружану. У Амбасади САД се огласио аларм, а преко разгласа је понављано: “Ово није вежба”, након чега су дате инструкције запосленима да се макну од прозора и нађу склониште.

 

Драма у Амбасади је трајала “вечних” двадесетак минута, због, како се касније показало, ненајављене вежбе македонске полицијске јединице у цивилу “Алфе”, чији су припадници симулирали реакцију у случају терористичког напада на амбасаду САД.

americka-ambasada-u-skoplju1-foto-d-joksic

Нико у америчкој амбасади није знао за вежбу, па отуд и паника међу персоналом и запосленима у овом дипломатском представништву.

 

За овај инцидент, који се догодио још 15. септембра, јавност је тек данас дознала, а вежба полицијске јединице “Алфа” изведена је по наређењу, данас већ смењеног начелника јединице Ивице Анчевског – Пукија. Он је од свих тимова у Скопљу затражио да са комплетном опремом дођу испред Амбасаде САД да би проценио колико времена им је потребно да реагују у случају терористичког напада.

81c88466daf3f4c2cd1c440fa6538d34

 

Амбасада САД за такву вежбу није била унапред информисана, што је уобичајена процедура, а о њој ништа нису знали ни директор Бироа за јавну безбедност МУП Митко Чавков, нити министар полиције Оливер Спасовски.

 

Наредног дана је одржан састанак између представика МУП и амбасаде САД, на коме је констатован озбиљан пропуст македонских безбедносних снага.

 

Начелник јединице “Алфе” Ивица Анчевски – Пуки, по чијој наредби је изведена операција, за овај “пропуст” је зарадио само опомену од свог претпостављеног Ивице Вучевског, начелника СУП Скопље, а министар МУП Оливер Спасовски га је данас сменио и на његово место поставио Примислава Димовског

Тагови: ; ;