МУП Србије и званично је данас потврдио да су припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили Нехата Тачија (1976) из Урошевца, на основу расписане потернице по наредби Вишег суда у Нишу због кривичног дела тероризма.

 

Нехат Тачи
Нехат Тачи

 

Нехат Тачи је ухапшен синоћ, око 20 часова, на административном прелазу Кончуљ, приликом издавања потврде за улазак на територију централне Србије. На основу решења Вишег суда у Нишу о одређивању притвора из 2010. године, Нехат Тачи је спроведен у притворску јединицу. Танјугу је раније у МУП-у незванично потврђено да је јутрос ухапшен директор косовске полиције за регион Косовске Митровице Нехат Тачи. Приштински медији објавили су раније да је Тачи ухапшен на путу за Ниш, где је требало да присуствује једном рочишту.

 

Нехат Тачи рођен је 1. децембра 1976. године у Липљану, са сталним пребивалиштем у Урошевцу, а на „функцији” у такозваној косовској полицији је неколико година. Од пре три године је директор за регион Косовске Митровице. За њим и његовим братом 2010. расписана потерница због тероризма.

 

Према сазнањима листа «Политика» Агим и Нехат Тачи терете се за кривично дело тероризма из члана 312 Кривичног закона Србије због сумње да су у Липљану почетком јула 1999., а потом и у ноћи између 31. децембра 1999. и 1. јануара 2000. године упадали у породичну кућу српске породице. У тој кући, у Улици Роберта Гајдина 79 у Липљану, браћа Тачи извршили су, према информацији до које је дошла «Политика» тешка кривична дела против човечности и међународног права.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;