Хушка ли Вашингтон терористе на Русију?

 

Највише руско руководство сматра да је Америка непособна да утиче на смиривање ситуације у Сирији. Дмитриј Песков, портпарол председника Путина, изјавио је у четвртак да је, због неспособности руководства у Вашингтону да утиче на своје штићенике, сиријска регуларна армија присиљена да настави борбу против терориста.

 

У Кремљу сматрају да Американци нису успели да испуне обавезу да раздвоје умерену опозицију од терориста који не дозвољавају да на једном од седам пропусних пунктова грађани напусте део Алепа у којем се ратује. Тврди се и да терористи кажњавају грађане који су покушали да напусте рејоне које контролише терористичка организација Џебхат ал Нусра, као и да се минирају прилази пролазима на мирнију територију.

 

Осим тога Песков је назвао «прилично неспретном» изјаву Џона Кирбија, портпарола америчког Стејт департмана, о томе да су у Русији могуће терористичке акције због подршке њених власти снагама Башара Асада.

 

Наиме, Кирби је на прес-конференцији изјавио да терористи из Сирије могу да крену у своје акције и у руске градове. Због тога Русију чекају погибије војника, а можда и ново обарање авиона. Кирби је додао и да ситуација у Сирији може бити још гора ако се не реализују договори Керија и Лаврова.

 

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков рекао је у четвртак да изјаве у Вашингтону у Москви сматрају нескривеним претњама. А службена представница Министарства спољних послова Марија Захарова је изјавила да речи Кирбија о могућим терористичким акцијама у руским градовима личе на хушкање паса.

 

И Захарова истиче да не постоји јединствена политика Москве и Вашингтона о сиријском проблему. Она каже да у различитим америчким структурама постоје велике разлике и неслагања о решењу проблема у Сирији и због тога договоре између Вашингтона и Москве блокирају «неки представници САД».

 

У Москви су и раније говорили да државни секретар САД Џон Кери, као главни преговарач, има снажан отпор људи из Пентагона.
Русија и даље инсистира да се спроведе истрага о томе зашто су авиони америчке коалиције бомбардовали положаје регуларне сиријске армије.

 

Руски генерал-мајор Игор Коношенков одговорио је свом колеги, бившем контраадмиралу америчке армије а сада портпаролу Стејт департмента Џону Кирбију, на изјаве о новим терористичким акцијама.

 

— Недавно заменивши униформу контраадмирала цивилним оделом Џон Кирби одлично зна последице своје изјаве из које се јасно види да је сва «опозиција» у Сирији под америчком контролом. Кирбијевом најновијом изјавом скинуте су маске — казао је генерал Коношенков. — Што се тиче могућег рушења руских авиона и убијања руских војника, ми добро знамо колико у Сирији и у подручју Алепо има специјалиста који се баве планирањем ратних операција и руковођењем акцијама противника сиријске армије.

 

Бранко ВЛАХОВИЋ

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;