Министарски савет Енергетске заједнице земаља Југоисточне Европе ће 14. откбра у Сарајеву разматрати увођење санкција за Србију због упорног одбијања «Србијагаса» да раздвоји делатности и омогући конкуренцију на тржишту гаса у Србији, упозорава директор Секретаријата те организације, Јанез Копач.

 

634151688497779833_janez_kopac_1

 

Копач је објаснио у Скупштини Србије да «Србијагас» није раздвојио систем преноса гаса од комерцијалног снабдевања, што је на штету потрошача.

 

Копач је на конференцији за медије рекао да има интензивну комуникацију са министром енергетике Александром Антићем и додао да очекује да ће Србија нешто предузети као не би била изложена тој непријатној ситуацији — увођењу казнених мера.

 

Како је рекао, Секретаријат ЕЗ је већ предложио увођење санкција Србији ако не дође до помака у наредне две недеље.

 

«Постоји велики интерес конуренције да дође на гасно тржиште Србије, што би одмах снизило гаса у Србији. Смисао увођења тржишта није подизање цена, јер то не мора да буде, већ да се спречи неправедно субвенционисање», истакао је Копач.

 

 

Објаснио је да социјална помоћ мора да буде циљана само на оне који то стварно заслужују, пошто је искуство показало да сви који користе субвнеције врло брзо банкротирају.

 

«Велики проблем је ‘Србијагас’, јер није решено кључно питање односно раздвајање делатности оператора система у вертикално интегрисаним гасним прдузећима ‘Србијагас’ и ‘Југоросгас», рекао је Копач током представљања стања у европским интеграцијама Србије у области енергетике на скупштинском Одбору за привреду, регионални развој , трговниу, туризам и енергетику.

 

 

Копач је подсетио да се због нераздвајања делатности у «Србијагасу» још од 2013. води прекршајни поступак.

 

Копач каже да је ЕЗ до сада само једном применила санкције, против БиХ.

 

Санкције могу бити, како каже, ускраћивање средства ЕУ из различитих фонодава, одузимање права гласање, надокнађивање трошкова сарадње са ЕЗ и друго, али и међународне финансије организације могу обуставити сарадњу са том земљом.

 

«Три ствари смо предложили — ускраћивање средства за надокнаду трошкова сарадње са ЕЗ, затим одузимање гласачких права и ускраћивање европских средстава делимично за енергетско подручје. То би значило да се позове Европска комисија да Србији ускрати средства», рекао је Копач додајући да је таква мера прошле године примењена за БиХ, што је било веома непријатно за ту земљу.

 

 

Копач је навео да је Србија морала да раздвоји делатности још по закону и Другом енергетском пакету из 2007. године.

 

«Имамо још две недеље да се реши што се чекало. Упорно инсистирање руководства «Србијагаса» да не раздвоји делатности би могло довести до усвајања мера против Србије ове године. То раздвајање није само на папиру већ има велики утицај на потрошаче пошто би један оператор био за снбадевање гасом, а други за преносни систем, да би могло да дође до конкуренције», нагласио је Копач.

 

Копач је истакао да у Србији код трговања гасом нема конкуренције пошто «Србијагас» не пушта никог у своје цеви».

 

Рекао је да је на Влади Србије да у потпуности примени свој закон и испуни своје међународне обавезе, с обзиром да је влада 100 одсто власник «Србијагаса».

 

Копач је рекао новинарима да је Србија прошле године прва од чланица ЕЗ прене пренела Трећи енергетски пакет у своје законодавство, али да су проблеми који су били прошле године присутни поста «веома, веома врући».

 

«Србија је направила велики напредак када је реч о струји због увођења регионалне берзе струје почетом ове године, као и по питању нафтних резерви, и у те две области је најбоља у региону.

 

 

Копач је рекао да, ипак, постоје три проблема која се не могу решити у Србији, од којих најпроблематичнији «Србијагас».

 

Други проблем је, према његовим речима, политички — укључивање ЕМС-а у функционисање регионалног бироа у Подгорици за аукције прекограничних капацитета струје у Подгорици, пошто само још Србија није члан тог тела, а трећи проблем је односа између ЕМС и косовског оператера КОСТТ.

 

Ту постоји уговор из 2014, али се не примењује због детаља у вези са севером Косова. «Мора да буде више добре воље са обе стране», додао је Копач.
Помоћник министра енергетике Јелена Симовић је на то рекла да се то министарство припрема за предстојећи министарски састанак ЕЗ у Сарајеву и да не жели у овом тренутку да износи «получињенице» по том питању.

 

«Члан 24 уговора каже да морају да буду уважене специфичности уговорне стране», истакла је Симовићева.

 

 

Нагласила је да Србија улаже велике напоре по питању «Србијагаса», да се раде одговрајуће анализе, као и да ту постоје различити аспекти и разлози — финансијски и други.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;