Оружане снаге САД су способне да убијају и разарају, али не и да достижу политичке циљеве и зато се не могу сматрати најбољима на свету, пише The Nation, додајући да је Барак Обама ове године пред Конгресом САД оружану силу своје земље назвао најмоћнијом ратном машинеријом у целој историји. Исто је својевремено изјавио и Џорџ Буш.

 

scena-hrvatski

 

Међутим, аутор текста The Nation Ник Терс мисли другачије.

 

„Између Бушове и Обамине изјаве су САД учествовале у девет конфликата. А рекорд који је поставила најмоћнија ратна машинерија у историји подразумева нула победа, два пораза и седам нерешених резултата. Ето тако“, пише Терс, наводећи податке које је објавила америчка Команда специјалних операција о конфликтима током протеклог века са учешћем САД.

 

Још лошију анализу је изнео амерички пуковник и професор историје Ендрју Басевич када је коментарисао тврдњу Хилари Клинтон да САД имају највеличанственије оружане снаге.

 

„И она и остали прећуткују резултате америчких инвазија. Јер, ми смо показали да нисмо у стању да упадима у друге земље остваримо политичке циљеве на убедљив начин и прихватљивим средствима. Ово је већ утврђена чињеница. Ми смо у стању да убијамо људе и да разарамо, али не и да остваримо постављене политичке циљеве. Ирак је један од упечатљивих примера за то“, каже генерал.

 

Ката

Тагови: ; ; ;